Koronavírus-járvány

Megint rekordközeli új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában

Előző nap a legtöbb új beteget, 182-t ezúttal a fővárosból, Kijevből jelentették, de új haláleset nem történt.

2020.08.12 18:28MTI

Megint felszökött a koronavírusos fertőzöttek napi növekménye Ukrajnában, szerdára ismét csaknem másfél ezer új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma velük együtt már meghaladta a 84,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1433 új esettel 84 548-ra, az elhunytaké pedig 19-cel 1970-re nőtt. Eddig 45 686-an gyógyultak meg, közülük előző nap 752-en. Jelenleg 36 892 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 662-vel nőtt. A járvány kitörése óta az újonnan azonosított betegek számában az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1489-et múlt pénteken jegyezték fel.

Előző nap a legtöbb új beteget, 182-t ezúttal a fővárosból, Kijevből jelentették, de új haláleset nem történt. A második legtöbbet, 166-ot és egy elhunytat az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből, a harmadik legmagasabb számú új beteget, 139-et, továbbá négy halálos áldozatot pedig a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették.

Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 11 300-at, az elhunytaké pedig 310-re nőtt. Az ország második lefertőzöttebb területének számító fővárosban 9869 beteget és 147 elhunytat regisztráltak.

Kárpátalján az azonosított fertőzöttek száma 5946-ra, az elhunytaké három újabb áldozattal 226-ra emelkedett, miközben eddig 2563-an győzték le a kórt.

A kormány szerdán Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kérésére egyszerűsített a kritériumokon, amelyek alapján az ukrajnai településeket, illetve régiókat különböző színes - zöld, sárga, narancs és vörös - zónákba sorolják a helyi járványhelyzet szerint.

Az eddigi négy kritériumból kettőt összevontak, és így három maradt. Továbbra is a kórházi ágyak leterheltségét és az elvégzett tesztek számát veszik számításba, a harmadik mutató pedig a százezer lakosra jutó új betegek száma lesz. Denisz Smihal miniszterelnök szerint ez így érthetőbb a lakosság számára.

Ahhoz, hogy egy település vagy régió zöld zónába kerüljön, nem haladhatja meg a 40-et az elmúlt két hét hétben százezer lakosra jutó újonnan azonosított betegek száma - tette hozzá. Az elvégzett teszteknek szintén százezer lakosra legalább 24-nek kell lennie a megelőző egy hétben.

Ha a kórházi ágyak leterheltsége a megelőző öt napban meghaladja az 50 százalékot, narancs, ha a 70 százalékot, akkor vörös besorolásba kerül az adott település, régió.

Sztepanov napi tájékoztatóján elmondta, hogy előző nap 288 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 65 kapta el a vírust, közülük már 9400-an fertőződtek meg a járvány kitörése óta. Előző nap 38 487 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 19 380 PCR-tesztet és 18 107 antitestszűrést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.