Katasztrófa

Bejrút: Hirosima nézett ki így az atomcsapás után - videó

Egy hatalmas törmelékkupac maradt a bejrúti kikötőből a kedd esti kettős robbanás után.

2020.08.05 18:25ma.hu

Ennyi, egy hatalmas törmelékkupac maradt a bejrúti kikötőből a kedd esti kettős robbanás után. A halálos áldozatok száma meghaladja a százat, a sérülteké a négyezret, és százak tűntek el az iszonyatos erejű detonációban - így ezek a számok még emelkedhetnek.

A mentőcsapatok túlélők és eltűntek után kutatnak a romok alatt.

A bejrúti kormányzó szerint 200-250 ezren váltak földönfutóvá, semmisült meg az otthonuk.

"Mindez Hirosimára, Nagaszakira emlékeztet engem az atomcsapás után" - nyilatkozta Marvan Abbud. "Soha életemben nem láttam még ekkora pusztítást. Ez egy nemzeti katasztrófa, egy csapás Libanonra. Elképzelni sem tudom, hogy jutunk túl rajta. Ötletem sincs, hogy mászunk ki ebből. Eddig is küszködtünk a gazdasági válsággal, és most itt ez a katasztrófa. Erősnek, bátornak kell lennünk, és össze kell tartanunk. Ez történt a népünkkel" - mondta elcsukló hangon a kormányzó, majd elfogja a zokogás.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A kár 5 milliárd dollárra rúg.

A jordániai földtani intézet szerint a robbanás 4,5-es erősségű földrengésnek felelt meg a Richter-skálán, még az ide 200 kilométerre lévő Cipruson is érezték.

A robbanás több bejrúti városnegyedben okozott pusztítást, a lökéshullámban épületek és gépkocsik tucatjai semmisültek meg, egyes házaknak csak a homlokzata omlott le. A környék háborús rombolás utáni képet mutat.

A detonációk oka még nem tisztázott, de a petárdaraktárban keletkezett tűz váltotta kis az elsőt. A második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert egy hat éve elkobzott, és a kikötői raktárban őrzött, 2700 tonnányi ammónium-nitrát robbant be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.