Koronavírus-járvány

Lengyelországban hagyományos formában kezdődik az oktatás szeptemberben

Továbbá is érvényben maradnak azok az előírások, amelyek alapján az oktatásügyi tárca rendkívüli helyzetekben korlátozhatja az iskolák működését az ország egyes térségeiben, illetve országszerte.

2020.08.05 19:30MTI

Hagyományos formában, egészségügyi szabályok betartásával, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik szeptemberben az oktatás a lengyelországi iskolákban - jelentette be szerdán Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter.

A lengyel általános és középiskolákban a koronavírus-járvány miatt március közepén tértek át távoktatásra. Május végétől az alsótagozatos gyermekek számára visszaállították a nem kötelező, napközi jellegű iskolalátogatást.

A hagyományos iskolai oktatást az új tanévben alapvető modellnek fogják tekinteni - közölte varsói sajtóértekezletén Piontkowski, hozzátéve: a helyi járványgócok megjelenésekor az iskolák igazgatói az illetékes hatóságokkal egyeztetve részben vagy teljességgel távoktatásra térhetnek át.

Az egészségügyi szabályok közül Piontkowski a gyakori kézmosást, a tantermek napi fertőtlenítését, gyakori szellőztetést emelte ki. Tájékoztatása szerint a szájmaszkot a diákoknak nem kell használniuk.

A száj és az orr eltakarása kötelező lesz viszont a gyerekeket az iskolába elkísérő szülők számára, nekik a társadalmi távolságtartásról is gondoskodniuk kell.

Továbbá is érvényben maradnak azok az előírások, amelyek alapján az oktatásügyi tárca rendkívüli helyzetekben korlátozhatja az iskolák működését az ország egyes térségeiben, illetve országszerte - jegyezte meg a miniszter.

Lengyelországban szerdán viszonylag magas napi növekedéstjegyeztek, 640 új koronavírus-fertőzést mutattak ki. A legtöbb, 152 új fertőzés továbbra is a Sziléziai vajdasághoz kötődik, ahol folytatódik a bányászok általános vírusszűrése.

Az országban 13 468 az aktív esetek száma, a járvány március eleji kitörése óta megfertőződött 48 789 ember közül 35 321-en felgyógyultak. Eddig 1756 koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 óra alatt tizennyolc.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.