Fura eset

Titokzatos mag-csomagokat kapnak postán amerikaiak Kínából - videó

Furcsa csomagok érkeztek több amerikai államba: ismeretlen magvak Kínából.

2020.07.27 09:57ma.hu

Washington, Utah és Virginia lakosai is meglepődve bontották ki Kínából érkezett, feladó nélküli csomagjaikat. Meglepetésükre különféle magokat találtak a borítékban - pedig egyáltalán nem rendeltek semmit.

A Virginia állam mezőgazdasági minisztériuma közleményt adott ki, amely a különös esetre hívja fel a figyelmet. Mint írták, a csomagokra az van írva, hogy ékszert tartalmaznak. A kéretlen magvak azonban invazív fajok magjai lehetnek, amelyek megbetegíthetik az őshonos növényeket, vagy kárt okozhatnak az állatállományban.

Arra kérték a lakosokat, hogy aki ilyen csomagot kap, az ne nyissa ki, hanem jelentse.

"Az invazív fajok pusztítják a környezetet, kiszorítják vagy elpusztítják az őshonos növényeket és rovarokat, és súlyosan károsítják a növényeket" - közölte a Virginia Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztériuma pénteken tett nyilatkozatában. "Lépéseket kell tennünk betelepülésük megelőzése érdekében, amely a leghatékonyabb módszer az invazív fajfertőzés kockázatának csökkentésére, valamint az ilyen fertőzések ellenőrzésének és enyhítésének költségeire."

A Utah állam Tooele városában élő Lori Culley a Fox 13 tévécsatornának elmondta: kedden két kis csomagot talált a postaládájában, amelyeken kínai írás volt. "Kinyitottam őket, és magvak voltak" - mondta Culley a hírcsatornának. "Nyilvánvalóan nem ékszerek!"

Utahban legalább 40 ember kapott titokzatos magokat - jelentette a Fox 13. Nem egyértelmű, hány embert érint Virginia-ban és Washingtonban, de nem egyetlen esetről van szó ott sem.

A Daily Mail a múlt héten hasonló eseményekről számolt be Nagy-Britanniában. Az angol lap szerint a kertészeti szakhatóság figyelmeztetést adtak ki, miután a brit "kertészek százai" nem kért magcsomagokat kaptak, amelyeket feltételezhetően Kínából küldtek.

Az "áldozatokban" egyetlen közös volt: korábban az Amazonról és az eBayről rendeltek már vetőmagot. A nemvárt szállítmányért nem fizettek sehol, de kivétel nélkül az volt a csomagokon, hogy virágdíszt illetve fülbevalót tartalmaznak - elkerülve a vámellenőrzést.

Sokak szerint nincs másról szó, mint az USA és Kína közti kémiai és biológiai háborúról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.