Koronavírus

A montenegrói gazdaság egy második hullám idején már nem állna le

Azt már nem bírná ki az ország.

2020.07.21 10:42MTI

Nem várható, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hulláma idején ismét bezárják a vállalatokat Montenegróban, ugyanis az ország gazdasága nem élné túl - közölte a nyugat-balkáni ország gazdasági minisztere kedden.

A Montenegróban hétfőről keddre 1805-ről 1900-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak vasárnap, ezzel a halottak száma 35-re nőtt.

Szerbiában egy nap alatt 20 894-ről 21 253-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn tíz újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 482-re nőtt. Keddtől már elektronikusan is megkaphatják a koronavírus-teszt eredményét azok, akik kérik.

Koszovóban keddre 5735-ről 5877-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Néggyel, 139-re nőtt a halálos áldozatok száma. Járványügyi szakértők szerint kezd normalizálódni a koronavírus-helyzet az országban, a napi új fertőzöttek száma nem növekszik, 100 és 150 között mozog.

Nem javul a helyzet viszont Észak-Macedóniában, ahol az utóbbi 24 órában 9153-ról 9249-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt tízen haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, és ezzel 432-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az aktív esetek száma 3946.

Az egészségügyi miniszter közölte, hogy már kötelezővé tették a maszkviselést és a szükséges távolság tartását, és ha nem javul a helyzet, ismét gyülekezési és kijárási tilalmat kell bevezetni, de egyelőre ezt a kormány nem szeretné.

Venko Filipce azt mondta, a helyzet csak azt követően javulhat, hogy elkészül a védőoltás, és a lakosság szükséges arányát beoltják. Jelezte, Szkopje kérvényezte az Egészségügyi Világszervezetnél, hogy kerüljön fel az oltásra váró országok listájára.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 8433-ról 8572-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Heten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 257-re nőtt. Az ország többségében szerbek lakta részében, a boszniai Szerb Köztársaságban kötelezővé tették a maszk viselését szabadtéren is abban az esetben, ha nem tartható az emberek közötti másfél méteres távolság, például sorban álláskor vagy a buszmegállókban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.