Brutális megcsonkítás

Utcai körülmetélő bandák járkálnak Kenyában

A nemi szervek csonkolását is fegyverként használja az egyik "hadviselő" fél a kenyai polgárháborúban.

2008.01.22 11:23MTI

Szemtanúk beszámolói szerint a körülmetélést hagyományosan gyakorló kikuju törzs egy fegyveres bandája csonkolja "büntetésből" és megalázásból a rivális luó törzs tagjait, férfiakat és nőket egyaránt, akiknél nincs szokásban a körülmetélés rítusa. A kikuju törzshöz tartozik a hivatalban lévő Mwai Kibaki elnök, akit luó törzsbeli riválisa, Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt a december 27-i választások eredményeinek meghamisításával vádol.

Egy Mungiki nevű hírhedt kikuju banda tagjai fegyveresen járkálnak az utcákon és brutálisan megcsonkítják azokat a luó törzshöz tartozó férfiakat és nőket, akiket sikerül elfogniuk. Nairobi, a főváros Kibera nevű szegénynegyedében egy szemtanú - egy boltosnő, aki az atrocitások láttán félelmében férjével együtt bezárkózott az üzletébe - látta, amint kikuju törzsbeli férfiak letépték a nadrágot öt luó törzsbeli férfiról és egy rozsdás nádvágó késsel megcsonkították őket.

A nő szerint a férfiak közül kettőnek teljesen levágták és tűzre vetették a nemzőszervét, s a csonkolásba az illetők bele is haltak; hullájukat egy bódé mögé hajították a gengszterek. A banda egyik tagtoborzója is megerősítette, hogy a Mungiki tagjai "kényszerű körülmetélést" alkalmaznak egyeseken. Az egyik kórházban egy orvos két, a péniszén vélhetően körülmetélés közben súlyosan megsebesült férfit műtött meg. Az egyik nairobi hullaházban a vérontása kezdete óta beszállított 78 holttest közül két férfit kegyetlen módon körülmetéltek, mielőtt élve feldaraboltak.

A Pennsylvaniai Egyetemen biológiát tanító kenyai Edward Omolo azt mondja, hogy húsz olyan emberről, köztük a saját nagybátyjáról tud, akik a kényszer-körülmetélésbe haltak bele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.