Koronavírus

Csaknem tízmillió gyerek eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével

Tizenkét országban szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a gyermekek a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába.

2020.07.13 23:30MTI

Világszerte mintegy 9,7 millió gyerek eshet ki végleg az iskolából az év végéig a koronavírus-járvány miatt - figyelmeztetett a londoni székhelyű Save the Children nemzetközi segélyszervezet hétfőn.

Tizenkét országban - köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve Jemenben és Afganisztánban - szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a gyermekek a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata - írta honlapján közzétett jelentésében a szervezet

A kijárási tilalmak csúcsán világszerte 1,6 milliárd gyermek nem járt iskolába.

A világjárvány előtt 258 millió gyermek és serdülő maradt ki az oktatásból.

Inger Ashing, a Save the Children igazgatója példátlan oktatási vészhelyzetnek nevezte az elmúlt időszak fejleményeit.

"Tudjuk, hogy a legszegényebb, leginkább a társadalom peremén élő, legnagyobb lemaradással rendelkező gyerekek szenvedték a legkomolyabb veszteségeket" - mondta.

A segélyszervezet beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben. Azokban az államokban, ahol a kormány az oktatásra szánt pénzekkel foltozza be a világjárvány miatt keletkezett költségvetési lyukakat, 2021-ig akár összesen 192 milliárd dollárral is csökkenhetnek az oktatási kiadások - állítja a jelentés

Ashing aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nőhetnek az amúgy is létező egyenlőtlenségek gazdagok és szegények, illetve fiúk és lányok között. A jelenlegi időszakban a lányokat az erőszak, a gyermekházasság és a korai terhesség fokozott kockázata fenyegeti - hangsúlyozta a jelentés.

A Save the Children ennek fényében arra kérte a kormányokat és a donorországokat, hogy növeljék az oktatási kiadásokat. Emellett felszólította a hitelezőket, hogy függesszék fel a törlesztések behajtását a kevés jövedelemmel rendelkező országokban. Ennek köszönhetően akár 14 milliárd dollár is felszabadulhatna oktatási célokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.