Koronavírus

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány

Az új törvény célja, hogy egy esetleges újabb válság idején gyorsabban és hatékonyabban háríthassák el a káros egészségügyi, illetve gazdasági következményeket.

2020.07.03 18:54MTI

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.

Kurz kijelentette: az új törvény célja, hogy egy esetleges újabb válság idején gyorsabban és hatékonyabban háríthassák el a káros egészségügyi, illetve gazdasági következményeket. A kancellár kifejtette: tanulni szeretnének a koronavírus-járvány okozta válságból. Az új jogi szabályozás gördülékenyebbé tenné egyebek mellett a védőfelszerelések, így a szájmaszkok, fertőtlenítőszerek beszerzését.

Közben Ausztriában ismét felgyorsult a vírus terjedése. Egy nap alatt 109-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a legtöbben Felső-Ausztriában (50) és Bécsben (36) kapták meg a fertőzést. Az aktív betegek száma 787-re emelkedett, a legtöbben Bécsben (283), illetve Felső-Ausztriában (277) vannak. Közülük 72-en szorulnak kórházi kezelésre, heten vannak intenzív osztályon.

Az országban eddig 18 050 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Közülük időközben már 16 558-an meggyógyultak. A betegség szövődményeibe 705-en haltak bele.

A fertőzések számának hirtelen növekedése miatt egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban. Thomas Stelzer tartományi vezető azért döntött így, mivel keddtől szerdáig egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és már néhány nappal korábban megfigyelhető volt a számok "dinamikus növekedése". Heinz Fassmann oktatási miniszter kritikusan fogalmazott a 287 iskolát, 266 óvodát és 154 bölcsődét érintő bezárásokról. Szerinte először csak az érintett osztályokat, illetve iskolákat kellene bezárni. A miniszter azt szorgalmazza, hogy az őszi tanévkezdéstől már normál üzemmódban működjenek az iskolák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.