Illegális bevándorlás

Strasbourgi bíróság: Franciaország nem nyújtott segítséget a fedél nélküli élő menekülteknek

Elmarasztaló ítéletet hozott a francia állam ellen a bíróság.

2020.07.02 13:11MTI

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elmarasztaló ítéletet hozott a francia állam ellen, mivel az megtagadta a fedél nélkül élő menekülteknek nyújtandó segítséget, tehát megsértette a nemzetközi egyezményben foglalt kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát.

Az öt - afgán, orosz, iráni és grúz állampolgárságú - menedékkérő panaszos azután fordult a bírósághoz, miután a francia hatóságok megtagadták tőlük a pénzügyi támogatást, amelyre az ország törvényei értelmében jogosultak lettek volna, így "embertelen és megalázó körülmények közé kényszerültek, megfosztva létfenntartáshoz szükséges alapvető eszközöktől".

A testület ítéletéből kiderül, hogy az érintettek, fedél és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül, valamint megélhetési lehetőségek hiányában éltek több hónapon keresztül, folyamatosan attól tartva, hogy megtámadják vagy kirabolják őket. Az öt felperesből három, hosszú idő után kapott csak ideiglenes támogatást, továbbá menedékkérelmük regisztrálásához kapott határidő olyan rövid volt, hogy nem tudták beszerezni a regisztráláshoz szükséges dokumentumokat.

Az ítélet hangsúlyozza, hogy Franciaországban a menekültüggyel foglalkozó szervek túlterheltek a menedékkérelmek 2007 óta folyamatosan növekvő száma miatt, továbbá elismeri, hogy a francia állam számos létesítményt kiépített a menedékkérők számára, azonban, megítélésük szerint ez nem menti fel az államot az emberi jogok tiszteletben tartása alól.

A bírák ítéletükben 10 illetve 12 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítéltek meg a sértetteknek. Egy hónap alatt ez a negyedik alkalom, hogy testület elmarasztaló ítéletet hozott Franciaország ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.