Botrány

A pápa apostoli kormányzót nevezett ki egy pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök helyébe

A kaliszi egyházmegye püspökét, Edward Janiakot a Tomasz és Marek Sekielski által készített, májusban bemutatott dokumentumfilmben vádolták pedofil esetek eltussolásával.

2020.06.25 14:55MTI

Ferenc pápa helyettes apostoli kormányzót nevezett ki a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye élére, a helyettesítés összefügg a helyi püspök ellen felmerült gyanúval, hogy gyermekekkel szemben elkövetett visszaéléseket tussolt el - közölte csütörtökön a Szentszék varsói képviselete.

A kaliszi egyházmegye püspökét, Edward Janiakot a Tomasz és Marek Sekielski által készített, májusban bemutatott dokumentumfilmben vádolták pedofil esetek eltussolásával. A filmre a lengyel prímás - egyben a lengyel püspöki konferencia gyermekvédelmi megbízottja - Wojciech Polak reagált, kezdeményezve a megyés püspöknek tulajdonított mulasztások vizsgálatát a varsói apostoli nunciatúránál.

Június elején a vatikáni püspöki kongregáció a "Vos estis lux mundi" kezdetű, a pedofil cselekmények bejelentéséről szóló pápai rendelkezés alapján a kaliszi egyházmegyével szomszédos, poznani székhelyű főegyházmegye érsekét bízta meg a püspök ügyének előzetes vizsgálatával.

A varsói nunciatúra csütörtöki közleménye szerint a kaliszi püspök feladatait átmenetileg Grzegorz Rys, a közép-lengyelországi, lódzi székhelyű főegyházmegye érseke veszi át, a sede plena (helyettes) apostoli kormányzó minőségében.

A Sekielski testvérek előző, néhány pap visszaélésének áldozatait megszólaltató, tavaly bemutatott dokumentumfilmje után Mateusz Morawiecki kormányfő egy, a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgáló különbizottság megalakítását jelentette be. A testületbe többek között az államfő és a kormányfő már kinevezte saját képviselőit, a parlament alsó- és felsőháza a közeljövőben választja meg az őket képviselő tagokat.

A bizottságot a tavaly nyáron elfogadott, a pedofília büntetését szigorító törvénymódosítás értelmében hozzák létre. A jogszabály szerint a pedofil bűntettekért csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, az ilyen bűncselekmény nem évül el, és a jövőben 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható. A pedofil tettekért jogerősen elítéltek listájára, amelyet egy 2016-os törvény alapján tettek elérhetővé, felkerül az elkövető foglalkozására vonatkozó bejegyzés is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.