Oroszország-USA

Elhunyt Nyikita Hruscsov legidősebb fia

Életének 85-ik évében elhunyt Nyikita Hruscsov egykori szovjet vezető legidősebb fia, Szergej Hruscsov.

2020.06.19 12:32MTI

Az Egyesült Államokban halt meg előző napon, amiről egyik barátja tájékoztatta a Ria Novosztyi orosz hírügynökséget. Az RBK televízió Szergej Hruscsov unokájára hivatkozva adott hírt róla. A halál oka nem ismert, de egyes amerikai sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzésben halt meg.

Nyikita Hruscsovnak - aki 1953-tól 1964-ig volt a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkára - öt gyereke volt, és Szergej volt közülük a legidősebb: 1935-ben született Nyikita Hruscsov harmadik feleségétől, Nyina Kuharcsuktól.

Szergej Hruscsov a moszkvai energiaipari egyetem elvégzése után mérnökként foglalkozott ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek és űrhajók fejlesztésével, a műszaki tudományok doktora és nemzetközileg elismert tudós volt. Magas állami kitüntetéseket kapott, a Szocialista Munka Hőse címet viselte és Lenin-díjjal is kitüntették. Ezért keltett nagy visszhangot az, amikor 1991-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol előzőleg a Brown Egyetem meghívására előadásokat tartott a hidegháborúról. Nyolc évre rá feleségével együtt megkapták az amerikai állampolgárságot.

Három évvel ezelőtt a sajtó felkapta egyik a nyilatkozatát, amelyben magyarázatot adott arra, hogy apja miért adta oda Ukrajnának a Szovjetunión belül Oroszországhoz tartozó Krímet. Mint mondta, ezt nem politikai, hanem gazdasági ésszerűségek diktálták, és az állami tervhivatal (Goszplan) szorgalmazta, azzal az indoklással, hogy egy jogi személy neve alatt fusson az észak-krími csatornaberuházás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.