Bűnügy

Europol: terrorizmus támogatásának gyanújával őrizetbe vettek egy embert Spanyolországban

A férfi a Hawala nevű nem hivatalos átutalási rendszeren keresztül juttatta el támogatók pénzeit a dzsihadista szervezet szíriai vezetőinek, illetve más országokban lévő harcosainak.

2020.06.11 22:30MTI

A spanyol hatóságok előállítottak egy férfit Madridban, aki a gyanú szerint pénzeket juttatott az Iszlám Állam terrorszervezetnek Szíriába, ezzel támogatva a külföldi harcosok visszatérését Európába - közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete csütörtökön.

Az Europol tájékoztatása szerint a férfi a Hawala nevű nem hivatalos átutalási rendszeren keresztül juttatta el támogatók pénzeit a dzsihadista szervezet szíriai vezetőinek, illetve más országokban lévő harcosainak.

A madridi házkutatás során egy gépjárművet lefoglaltak, amelyben a rendőrök olyan anyagokat találtak, amelyek segítik a nyomozást.

A spanyol hatóságok az Europol közreműködésével alig egy hete állítottak elő egy fiatalt, aki gyanújuk szerint dzsihadista propagandát terjesztett az interneten. A gyanúsított online felületeken dicsőítette az Iszlám Államot. Közvetlen kapcsolatban volt a terrorszervezet egyes tagjaival. Ő maga is radikalizálódott és azonosult a milícia szellemiségével.

Az Iszlám Állam szunnita dzsihadista terrorszervezet működési területe elsősorban Irak nyugati részére és Szíria keleti részére koncentrálódik.

A világ több országából, köztük számos európai országból csatlakoztak hozzá. A terrorszervezet európai születésű tagjai közül már legalább 1500-an tértek vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.