Koronavírus-járvány

A román ombudsman azt vizsgálja, nem kínozzák-e a beutaltakat a járványkórházakban

A beutaltak a nép ügyvédje honlapján online kérdőívet tölthetnek ki emberi jogaik érvényesítéséről.

2020.06.11 14:38MTI

Romániában az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a koronavírussal fertőzöttek ápolására szakosodott kórházakban, hogy kiderítse: nem kínozzák-e a betegeket.

Renate Weber ombudsman - a román hivatalos megnevezés szerint a nép ügyvédje - csütörtökön kiadott közleményében az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghatározására hivatkozott, amely szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére karanténban tartanak, fogdának minősül. Szerinte a jelen helyzetben tekintettel kell lenni arra, hogy a "Covid-kórházakat" a beutaltak csak a hatóságok engedélyével hagyhatják el, és tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tartanak bennük, a beutalás megtagadásának lehetősége nélkül.

Az embertelen, megalázó bánásmód megelőzését célzó törvényes felhatalmazására hivatkozva az ombudsman körlevélben kért tájékoztatást az érintett kórházaktól az általuk alkalmazott eljárásokról, ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek a beutaltak tudomására kell hozniuk, hogy a nép ügyvédje honlapján online kérdőívet tölthetnek ki emberi jogaik érvényesítéséről.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter "sebészi minőségében" érthetetlennek nevezte, hogyan minősülhet a kórház börtönnek és az ott alkalmazott kezelés kínzásnak, miért kell a járvány elleni harc első vonalában küzdő, életeket mentő egészségügyi alkalmazottaknak ezt a vizsgálódást elviselniük. Kormányzati tisztségviselőként azonban tájékozódni fog, hogy a hatályos jogszabályok alapján megalapozott-e az ombudsman vizsgálata - tette hozzá a tárcavezető.

"A páciensek nem rabok, orvosaik és az egészségügyi alkalmazottak pedig nem pribékek" - szögezte le csütörtök délután kiadott közleményben a román kormány az az ombudsman akciójára reagálva. A kabinet értékelte, hogy az ombudsman komolyan veszi a polgárok alkotmányos szabadságjogainak védelmét, de a valóság eltorzításának minősítette a Covid-19-ben szenvedők kezelésére kialakított kórházak besorolását a büntetésvégrehajtó intézetek kategóriájába.

Az ilyen üzenetek felesleges nyomást gyakorolnak az egészségügyi személyzetre, és megingathatja a páciensek és családtagjaik bizalmát. A páciensek a 2003 óta hatályos betegjogi törvény védelmét élvezik Romániában, beutalásuk pedig a koronavírus terjedésének megfékezését célozza - hangsúlyozta a bukaresti kormány.

Romániában az ombudsman óvásának helyt adva helyezte hatályon kívül az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalom megszegőit a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején.

Renate Weber a - rendkívüli állapotot május közepén felváltó - veszélyhelyzetről szóló jogszabály ellen is alkotmányossági óvást emelt. Keresete nyomán a taláros testület értelmező határozatában leszögezte: a veszélyhelyzet idején a polgárok szabadságjogait csak a parlament korlátozhatja, a kormány ezt nem teheti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.