Bűncselekmény

Öttonnás műemléket olvasztott be egy román bűnbanda Belgiumban - giga kártérítést követelnek tőlük

Tizenhárom embert állítanak bíróság elé a legalább 28 tagú bűnszervezetből.

2020.06.07 11:44ma.hu

Belgium egyik legszebb középkori városában, Brugge-ben (franciául Brugges) sokként érte a helyieket, amikor két évvel ezelőtt, egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnt egy öt tonnás szoborcsoport az egyik belvárosi tér közepéről. A szobrot éppen azokban a napokban akarták elköltöztetni egy másik térre, valószínűleg ezt az alkalmat ragadták meg a tolvajok, akikről kiderült, hogy egy román bűnszervezet tagjai.

A két éven át zavartalanul tevékenykedő román bűnbanda legalább 28 tagból áll, hálózatuk Hollandiára is kiterjed. Nem kisstílű bűnözők, ugyanis szervezett módon lopkodták a műemlékeket Brugge-ból és a közelben található településekről. A zsákmányt beolvasztották, majd Hollandiában értékesítették – derítette ki a rendőrség a közel egy éven át tartó nyomozás során.

A bíróság június végén hirdet ítéletet a 13 vádlott ügyében, akik már egy éve őrizetben tartózkodnak. A bandavezér hat évet, a többiek négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak. De ez még nem minden: a szoborcsoport alkotója egymillió euró kártérítést követel a vádlottaktól, mert tönkretették Brugge város örökségének egy részét. Emellett a város önkormányzata is kártérítésre kötelezné a bűnbandát, de ők 125 ezer euróval is beérnék. A pénzből új szobrot állítanának az üresen maradt térre – számolt be az esetről a Főtér.ro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.