Járvány

Tüdőátültetést kellett végrehajtani egy koronavírusos betegen

A beavatkozás sürgős volt, mert a 45 éves páciens másképp valószínűleg belehalt volna a tüdő működésének összeomlásába.

2020.05.25 17:29MTI

A Bécsi Orvostudományi Egyetemen végezték az első tüdőátültetést koronavírusos betegnél Európában.

Az egyetem tájékoztatása szerint a beavatkozás sürgős volt, mert a 45 éves páciens másképp valószínűleg belehalt volna a tüdő működésének összeomlásába.

"Eddig semmilyen probléma nem jelentkezett, úgy látjuk, kiváló állapotban van a beteg. Minden szerve működik, mindannyian elégedettek vagyunk. Az út azonban még hosszú, míg a kórházból kiengedhetjük" - közölte Walter Klepetko, a klinika vezetője. A műtétet múlt hétfőn végezték.

A páciensnek - egy karintiai nőnek - az egyetem információi szerint a koronavírus-fertőzés előtt nem volt más betegsége, kiváló egészségnek örvendett. A megbetegedést követően azonban olyan gyorsan rosszabbodott az állapota, hogy lélegeztetőgépre kellett helyezni, később már ez sem volt elég, hetekig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.