Koronavírus-járvány

Az EU további 122 millió eurót juttat a sürgős kutatási és innovációs projektekre

Az új pályázati felhívás a koronavírus elleni küzdelemre irányuló uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorába illeszkedik.

2020.05.21 09:00MTI

Az Európai Bizottság pályázatot tett közzé, amelynek nyertesei az unió kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén 122 millió eurót (mintegy 43 milliárd forint) kaphatnak a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásaikra - közölte az uniós bizottság kedden.

Az új pályázati felhívás a koronavírus elleni küzdelemre irányuló uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorába illeszkedik. A korábbi fellépések a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztika, kezelések és oltóanyagok kifejlesztését célozták. A jelenlegi pályázat a legégetőbb problémák haladéktalan megoldása érdekében a gyártási kapacitás növelésére és a már rendelkezésre álló megoldások hasznosítására összpontosít.

Azt közölték, hogy a kiválasztott projekteknek igazodniuk kell a teszteléshez, kezeléshez és megelőzéshez szükséges létfontosságú orvosi eszközök és berendezések gyors előállítása támasztotta igényekhez. Főként olyan orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztését kell célozniuk, amelyek az esetek feltárását, nyomon követését és a betegellátást hivatottak javítani. Az új megoldásoknak mindenki számára elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük, ezért a pályázati kiírás gyors adatmegosztást előíró feltételeket is tartalmaz, ami az eredmények azonnali felhasználását biztosítja - közölték.

Remények szerint a kiválasztott projektek hozzájárulnak majd a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek, és az emberi viselkedésre gyakorolt hatásainak megértéséhez - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.