Az Ung folyóba a vízügy szerint nem jutott...

Dízelolaj folyik az út menti árkokban - Gázolaj jutott a környezetbe Kárpátalján

Nagy mennyiségű dízelolaj került a környezetbe és az Ung folyóba a kárpátaljai Kosztrino (Csontos) település mellett, miután szombat délután eltört egy termékvezeték, a szennyezés már Ungvárt is elérte.

2009.01.18 19:44MTI

A Prikarpattya Zahid-Transz vállalat 534 milliméter átmérőjű gerincvezetéke Kosztrino (Csontos) község határában hibásodott meg.

A kiömlött dízel üzemanyag mennyiségének megállapítása folyamatban van. A baleset következtében a község több portáját érte szennyezés - közölte vasárnap az ungvári zakarpattya.net hírportál.

A jelentés szerint a környék patakjainak medrében olajcsapdákat helyeztek el, hogy a csővezetékből kifolyt gázolaj ne kerülhessen az Ungba, és 15 járművel megkezdték a környezetbe került üzemanyag összegyűjtését.

A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a baleset következményeinek felszámolásán a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei, a vezetéket üzemeltető vállalat balesetelhárító brigádja, a Kárpátalja megyei vízgazdálkodási főosztály és az állami környezetvédelmi felügyelőség, valamint a rendőrség és ügyészség munkatársai.

"Kosztrino községben jelenleg is dízelolaj folyik az út menti árkokban, az emberek vödrökkel és kannákkal merik az üzemanyagot, amely az ásott kutakba is befolyt. Egyes házak udvarán, a falakon lévő nyomból ítélve, mintegy 40 centiméter magasan állt az olaj, mintha árvíz lett volna" - mondta el vasárnap délután telefonon az MTI ungvári tudósítójának a helyszínen tartózkodó Sterr Attila, az Ungvári Televízió riportere, hozzátéve, hogy egyelőre senki nem vállalkozik a kiömlött üzemanyag mennyiségének megbecsülésére.

Sterr szerint az Ung völgyében történt környezeti katasztrófa méretei látszatra jóval nagyobbak, mint a Latorcát néhány éve a Vereckei-hágó közelében ért súlyos kőolajszennyezésé.

A riporter azt is közölte, hogy az Ungba került szennyezés elérte Ungvárt, a folyó partján érősen érezhető a dízelolaj szaga, és ugyanez tapasztalható a folyó mentén felfelé haladva.

A kárpátaljai vízügy szerint nem került dízelolaj az Ungba

A Kárpátalja megyei állami vízgazdálkodási főosztály vasárnap kiadott jelentése szerint nem érte szennyezés az Ung folyót annak következtében, hogy dízelolaj került a környezetbe szombaton egy eltört termékvezetékből Kosztrino (Csontos) településnél.

A vízgazdálkodási főosztály internetes honlapján olvasható jelentés szerint a Magyarországra Szamarából dízelolajat szállító, 500 milliméter átmérőjű termékvezeték törése nyomán üzemanyaggal szennyeződött a talajfelszín a baleset körzetében, az ott folyó patak mentén és Kosztrino község területén.

Mivel a szennyezést lokalizálták, "az Ungba dízelolaj nem került" - áll a közleményben.

A jelentés szerint az Ungból az említett patak torkolata fölött 500 méterrel vett vízminta köbdeciméterében 0,02 milligramm kőolajterméket mértek, míg a patak vizében 0,21 milligramm per köbdeciméter, az Ungból a pataktorkolat alatt 500 méterrel vett mintában pedig 0,045 milligramm per köbdeciméter volt az kőolajtartalom.

Ukrán normák szerint a halastavak vizében a kőolajtermékek megengedett határértéke köbdeciméterenként 0,05, míg az ivóvízben 0,3 milligramm.

Ha dízelolaj-szennyezés kerülne az Ungba - olvasható a jelentésben -, az 42 óra múlva érné el a csőtörés helyétől 72 kilométerre lévő szlovák határt.

A vízgazdálkodási főosztály és a Kárpátalja megyei környezetvédelmi felügyelőség folyamatosan vizsgálja az Ung vízminőségét, a szennyezés által érintett patak medrében a tervek szerint olajcsapdákat helyeznek el, hogy az olvadék- és esővízzel később se juthasson dízelolaj az Ungba, és megtisztítják az üzemanyaggal szennyezett talajt is.

Korábban az Ungvári Televízió Kosztrinón tartózkodó munkatársai arról tájékoztatták az MTI-t, hogy Ungvártól felfelé végig dízelolajszag érezhető az Ung mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.