Koronavírus

Már visszatért a járvány előtti szintre a kínai légszennyezettség

Nem volt tartós a koronavírus-járvány miatt leállás pozitív hatása Kína légszenyezettségére.

2020.05.08 15:40ma.hu

A nitrogén-dioxid atmoszférikus koncentrációja januárban és februárban jelentősen csökkent az ország felett, de a leállás feloldásával újra nőni kezdett - írja az Időkép.

Miután április 8-án elkezdték újranyitni az ország életét Wuhanban, Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és máshol is, a műholdfelvételek tanúsága szerint azonnal emelkedni kezdett a nitrogén-dioxid koncentráció. Az adatokat először a 30 ország környezetvédelmi szervezeteinek hálózataként működő Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) tette közzé.

A Sentinel-5P műholdon lévő troposzférikus monitorozó berendezés (Tropomi) nemcsak a nitrogén-dioxid, hanem számos szennyező gáz (ózon, kén-dioxid, formaldehid) koncentrációját is képes mérni a légkörben. A most közzétett adatok a járvány teljes (ismert) időtartamát lefedik, tavaly decembertől április végéig. Belőlük kiolvasható, hogy a január 23-án elrendelt leállás után hirtelen javulni kezdett Kína számos városának levegőminősége, ami aztán április 8. után megfordult, és újra növekedni kezdett a légszennyezettség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.