Koronavírus

Európa Tanács: aggodalomra ad okot a nők elleni erőszak kockázatának fokozódása

Bizonyos ultrakonzervatív csoportok aggasztó kísérleteket tesznek arra, hogy a világjárványt a nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak visszaszorítására használják fel.

2020.05.07 17:14MTI

Aggodalomra ad okot, hogy a koronavírus okozta járvány megfékezésére több európai országban bevezetett rendkívüli intézkedések fokozzák a nők elleni erőszak, különösen a családon belüli és a szexuális erőszak kockázatát - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet emberi jogi biztosa nyilatkozatában kiemelte, különös figyelmet kell fordítani a nők és lányok, köztük a serdülők, a szegénységben élők, a migránsok, a romák, a fogyatékossággal élők és a szexuális kisebbségekhez tartozók hatékony védelmére a nemi alapú erőszak ellen, valamint az áldozatok megsegítésére.

Mijatovic aláhúzta, noha több tagállam dicséretes intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy enyhítse a válságnak a nők jogaira és a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt negatív hatásait, nem szabad elhanyagolni a nők szexuális és reprodukciós jogait sem. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos ultrakonzervatív csoportok aggasztó kísérleteket tesznek arra, hogy a világjárványt a nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak visszaszorítására használják fel.

A nők szexuális és reprodukciós egészségének és jogainak teljes tiszteletben tartása alapvető eleme az Európa Tanácshoz tartozó tagállamok azon kötelezettségének, hogy biztosítsák a nők emberi jogait, és előmozdítsák a nemek közötti egyenlőséget - hangsúlyozta a strasbourgi biztos.

Úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések nehezítik a nők és lányok számára nélkülözhetetlen szexuális és reprodukciós egészségügyi információk, szolgáltatások és áruk hozzáférhetőségét. Különösen az abortuszhoz való hozzáférés vált nehezebbé azokban az államokban, amelyek szigorú utazási korlátozásokat vezettek be. A fogamzásgátláshoz való hozzáférés szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy a nők gyakorolhassák jogaikat testük és életük feletti autonóm döntéseik során - mondta. Megemlítette továbbá, hogy a nők jogainak biztosítása érdekében a járvány idején is fenn kell tartani a minőségi anyai egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

Az európai nők különösen súlyos árat fizetnek a világjárvány okozta válságban. Rendkívül fontos, hogy a járvány és az ahhoz kapcsolódó korlátozások ne mélyítsék tovább a nemek közötti különbséget, és ne ássák alá az egyenlőség területén az elmúlt évtizedekben elért eredményeket - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.