Járvány

A teszteltek viszonylag alacsony számánál mutatható ki az új típusú koronavírus-fertőzés a Nyugat-Balkánon

Az új típusú koronavírus-fertőzés miatt teszteltek viszonylag alacsony, átlagosan tíz százalék alatti számánál mutatták ki eddig a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét a nyugat-balkáni országokban.

2020.04.25 09:48MTI

A szerb kormány enyhít a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken, és hétfőtől megnyithatnak a zárt helyiségben található piacok - néhány nappal ezelőtt a szabadtéri piacok újra működnek -, újra kinyitnak az edzőtermek, valamint a fodrász- és szépségszalonok, illetve újraindulnak a helyközi járatok. Várhatóan május elseje után a városi tömegközlekedés is helyreállhat.

Az Európai Unió 93 millió euró segélyt hagyott jóvá Szerbiának az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésre, az összeg jelentős részét az egészségügyi rendszer támogatására fordítja az ország.

Szerbiában péntekről szombatra 7276-ról 7483-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A rendelkezésre álló adatok szerint eddig a teszteltek 13,63 százalékának lett pozitív a tesztje.

Koszovóban egy nap alatt 669-ről 703-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, arról azonban nem áll rendelkezésre adat, hogy hány tesztet végeztek. A ramadan első napján, pénteken üresen maradtak az iszlám szentélyek az 1,8 milliós országban, ahol a lakosság 95,6 százaléka az iszlám híve.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1300-ról 1326-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Eddig 13 649 embert teszteltek, és 9,71 százalékuk eredménye lett pozitív.

Az észak-macedón kormány kedvezményes hitelekkel segít a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak a járvány utáni helyreállásban - közölte a pénzügyminiszter. A hároméves 3-90 ezer eurós hitel a munkahelyek megőrzésében is segíthet - tette hozzá. A várakozások szerint az idén az észak-macedón gazdaság 3,7 százalékkal eshet vissza.

Montenegróban szombatra 316-ról 319-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A teszteltek 6,27 százalékánál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Az idegenforgalmi szektor gyorsan talpra tud majd állni, amint megszűnnek a szigorú intézkedések - közölték a montenegrói illetékesek. A kormány engedélyezte a kikötők újranyitását, és a turizmussal foglalkozók remélik, a nyári szezon sikeres lesz, és nem maradnak üresen a szállodák.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1413-ról 1421-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A letesztelt 21 432 ember közül 6,63 százaléknak lett pozitív a tesztje.

A boszniai alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta, hogy Bosznia-Hercegovina főként bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban teljes kijárási tilalmat rendeltek el a 18 éven aluliak és a 65 éven felüliek számára, ezért az országrész vezetése enyhített a szigorú intézkedésen, és így a fiatalok és az idősek is heti három, kijelölt napon néhány órára elhagyhatják otthonaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.