Koronavírus-járvány

A brit kórházakban speciális légtisztító légzésvédőket kaptak az egészségügyisek

Angliában nem ismeretlen raktárakban tárolják milliószám a védőeszközöket, hanem a sima szájmaszkokon túl egyéni légzésvédő csuklyát adnak a frontvonalban dolgozó egészségügyieknek. Van olyan ország, ahol számítanak az egészségügyi dolgozók.

2020.04.23 13:09ma.hu

A brit kórházakban a frontvonalon küzdő orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók nem sima szájmaszkokban járkálnak, amit ki tudja honnan hoztak, hol tároltak és milyen minőségűek, hanem kifejezetten erre a célra alkalmas speciális légtisztító légzésvédőket kaptak, csak ebben kezelhetik a koronavírusos betegeket.

A PeRSo nevű fejlesztés egy úttörő légzésvédő kámzsa fejrésze puha textilből, míg a látómezője (arcvédő üveg) speciális műanyagból készült, a tiszta levegőt pedig speciális HEPA filteren keresztül biztosítja használója számára. A légzésrásegítést egy ventilátor végzi, a készüléket a dolgozók a derékövükön hordják.

A Southamptoni Egyetemi Kórházban már élesben is használják a mindössze egy hét alatt kifejlesztett és legyártott légzésvédő csuklyát.

A kutatók a McLaren orma-1-es csapattal, az egészségügyi iparági szakértő INDO-val és a Kemp Sails-szel készítették el az első prototípusokat, az eszköz már bárhol gyártható a világon.

A University of Southampton és a NIHR Southampton Biomedical Research Centre tudósai által közösen fejlesztett eszköz még nem kapta meg a hivatalos szabadalmaztatást, mint az FFP3 maszk, hogy alkalmas a nagy kockázatú klinikai alkalmazásra, de a jóváhagyása folyamatban van.

Paul Elkington professzor a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: "A frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozók folyamatosan ki vannak téve a fertőzés kockázatának, az egyéni védőeszközök (PPE) mégis gondot jelentenek szerte a világon."

A szakemberek a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében gyorsan kifejlesztettek egy egyszerű, de hatékony eszközt, amely védelmet nyújthat és megoldást ad az eldobható PPE-kkel kapcsolatos ellátási lánc problémáira.

A HEPA-szűrő a levegőben lévő részecskék 99,95 százalékát eltávolítja, a csuklyás kialakítás pedig véd a fröccsenéstől, véletlen érintéstől - mindezek jelentősen csökkentik a ragály terjedési lehetőségét.

Mint ismeretes, a Mercedes Forma-1-es csapata is segített angol kutatóknak, hogy egyetlen hét alatt fejlesszenek légzéskönnyítő eszközt az új koronavírustól megbetegedett pácienseknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.