Koronavírus-járvány

A WHO figyelmezteti az országokat, ahol a járványügyi intézkedések lazítását fontolgatják

Az Egészségügyi Világszervezet szerint megfontoltan kell feloldani a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatását célzó korlátozásokat.

2020.04.14 14:00ma.hu

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az online közvetített hétfő esti genfi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni. Elmondta, fontos hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, csak azután, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták.

Minden országnak átfogó intézkedéscsokrot kell foganatosítania a járvány terjedésének lassítására és az életek megmentése végett, azzal a céllal, a fertőzöttek számát alacsony szintre, vagy nullára lehessen csökkenteni – idézi Tedrosz Adhanom szavait az MTI.

Azt mondta még, hogy az országok adatai alapján egyre átfogóbb képünk van az új koronavírus viselkedéséről és feltartásáról is: a betegség gyorsan terjed és halálos, tízszer halálosabb, mint a 2009-es világméretű influenzajárványért felelős vírus.

A WHO elismerte, hogy biztonságos és hatékony oltás kifejlesztésére lesz szükség ahhoz, hogy teljesen meg lehessen fékezni a koronavírus-járványt. A vakcina hiányában fennáll a Covid-19 újraterjedésének a kockázata. Úgy gondolják, legalább 12-18 hónapra van szükség ahhoz, hogy előállítsák a vakcinát.

Hat pontban foglalták össze tapasztalataikat, ajánlásaikat azoknak az országoknak, akik a járványügyi intézkedések lazításán gondolkodnak. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hat kritériumot említett:
- a fertőzés ellenőrzés alatt legyen,
- az egészségügyi rendszer rendelkezzen megfelelő eszközökkel minden fertőzött kimutatására, tesztelésére, elkülönítésére és kezelésére, valamint le tudja nyomozni ezek kapcsolatait,
- a lehető legkisebbre kell csökkenteni a fertőzésveszélyt az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban,
- óvintézkedéseket kell életbe léptetni a többi között a munkahelyeken és az iskolákban,
- biztosítani kell az importált esetek kezelhetőségét,
- a közösségeket készítsék fel az „új normalitáshoz” való alkalmazkodásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.