Koronavírus-járvány

Beadta lemondását az Európai Kutatási Tanács elnöke - reagálás

A tanács sajnálatát fejezte ki Ferrari "igazságokban takarékos nyilatkozata" miatt.

2020.04.08 17:35MTI

A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács (ERC) elnöke - erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán.

Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta: "rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt". A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor "intézményi és politikai akadályokba ütközött".

Szavai szerint az Európai Unió lelkes támogatójaként érkezett a kutatási tanácshoz, azonban a koronavírus okozta válság teljesen megváltoztatta véleményét.

"Elvesztettem a hitem a rendszerben. Eleget láttam az Európai Unió tudományos irányításából és politikai működéséből" - írta.

A napilap úgy tudja, hogy a kutatási tanács vezetősége Ferrari több ötletével sem értett egyet, egyebek mellett azzal, hogy az ügynökség a járványra adható rövid távú megoldásokra összpontosítson.

Johannes Bahrke szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság a lehető leghamarabb új vezetőt nevez ki a tanács élére, ugyanis nem kerülhet veszélybe az a több mint 50 kutatási kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulhat a világjárványra adott válaszhoz.

Európai Kutatási Tanács (ERC) elnökségeként működő Tudományos Tanács nyilatkozatot adott ki szerdán, amelyben arról tájékoztatott, hogy március 27-én, bizalmatlansági szavazást követően egyhangúlag szólították fel Mauro Ferrarit, hogy mondjon le elnöki pozíciójáról.

A tanács sajnálatát fejezte ki Ferrari "igazságokban takarékos nyilatkozata" miatt, majd döntésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a lemondott elnök három hónapig tartó hivatali ideje alatt nem értékelte, és nem értette meg a kutatási tanács feladatát és "létezésének értelmét". Kinevezése óta alig vett részt találkozókon, ideje nagyrészét az Egyesült Államokban töltötte, és nem képviselte megfelelően a tanácsot és programját. Számos egyéni kezdeményezést tett anélkül, hogy arról egyeztett volna a tanács tagjaival, pozícióját főként saját elképzeléseinek előmozdítására használta. Ferrari több külső, időt és energiát igénylő tudományos, valamint kereskedelmi vállalkozásban vett részt, amelyek látszólag elsőbbséget élveztek a kutatási tanács iránti elkötelezettségével szemben. E tevékenységekhez kapcsolódó munkavégzése összeegyeztethetetlennek bizonyult elnöki megbízatásával - közölték.

Azzal kapcsolatban, hogy Ferrari állítása szerint lemondásának oka az, hogy a Tudományos Tanács nem támogatta a koronavírusra összpontosító kezdeményezését, azt írták: egy ilyen kezdeményezés támogatása nem tartozik a tanács hatáskörébe. Ugyanakkor több mint 50, virológiai, epidemiológiai, immunológiai, diagnosztikai, közegészségügyi, orvostechnikai és más, mintegy 100 millió euró értékű, az Európai Kutatási Tanács által finanszírozott kutatási program fut a vírusfertőzéssel összefüggésben - emlékeztettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.