Koronavírus-járvány

Szlovák kormányfő: az ország lekapcsolásával lehetne a gazdaságot a leggyorsabban újraindítani

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

2020.04.03 12:30MTI

Az ország teljes "lekapcsolása" (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja - jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Matovic - akinek a kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség idézte - erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.

"Valóban ez előtt a döntés (a "lekapcsolás") előtt állunk (...) Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani" - mondta Igor Matovic.

Rámutatott: amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. "Ez pedig hosszútávon a gazdaság halála" - szögezte le Matovic.

A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy "rövidre zárja" a vírus ügyét, s a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust. "Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk" - mondta Matovic.

A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke.

"Amíg nem történik valami rendkívüli - mint például Olaszországban, ahol ezer ember hal meg naponta - addig ellenzem az ilyen, a gazdaságot likvidáló kísérleteket" - fogalmazott Sulík.

Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovic által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően.

Szlovákiában szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.