Járvány

Koronavírus - Montenegróban is megjelent a vírus, Koszovó szükségállapotot vezethet be

Montenegróban is megjelent a koronavírus, az első két esetet kedden regisztrálták, a koszovói elnök pedig a járvány megfékezésének érdekében szükségállapot kihirdetését kérte a parlamenttől.

2020.03.18 10:32MTI

A montenegrói miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy egy Egyesült Államokból 12 napja hazatért idősebb, valamint egy korábban Spanyolországban járt középkorú nőnél mutatták ki a Covid-19 betegséget.

Montenegró volt az utolsó az európai államok sorában, ahol kimutatták a decemberben Kínából kiindult világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak. A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.

Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma. Kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.

Koszovóban Hashim Thaci elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a vírus megfékezése érdekében hirdessenek szükségállapotot. Ez azt is jelentené, hogy katonák vigyáznak a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, valamint a határvédelemben is segítenek. A nyugat-balkáni országba, ahol eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, vasárnap óta csak a koszovói állampolgárok léphetnek be. Az egészségügyi minisztérium közölte, a fertőzöttek legtöbbje Olaszországból tért haza, vagy kapcsolatba került olyannal, aki korábban Olaszországban járt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.