Járvány

Koronavírus - Franciaországban hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

Macron szerint elkerülhetetlen az országos járvány.

2020.03.06 05:30MTI

Emmanuel Macron francia államfő szerint elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban, miután újabb három áldozattal csütörtökön hétre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és több mint négyszázra a regisztrált fertőzöttek száma.

Az egészségügyi hatóságok esti tájékoztatása szerint az előző naphoz képest csütörtökön 138 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 423 megbetegedés történt, közülük 23-an vannak súlyos állapotban intenzív osztályon. Ez nyolccal több mint szerdán.

"Van egy pillanat, mindannyian tudjuk, amikor a járvány minden szempontból elkerülhetetlen" - mondta Emmanuel Macron csütörtök este mintegy húsz járványügyi szakértővel a hivatalában folytatott megbeszélés után. "Azért gyűltünk össze, hogy először is megpróbáljuk megállítani, aztán pedig lassítani a járvány érkezését" - tette hozzá.

A fertőzés újabb áldozatai valamennyien hatvan év felettiek. A Franciaországban az eddig elhunyt betegeknek vagy volt valamilyen más betegsége, vagy pedig nagyon idős, nyolcvan év felettiek voltak.

A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra található Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Csütörtökön Párizsban is megjelent a kórokozó, a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést, de fennakadások egyelőre nem voltak a közlekedésben.

"A terjedés fékezése arra szolgál, hogy enyhítsük a járvány harmadik fázisának hatásait a lakosságra, s a járvány csúcspontja így korlátozott lesz" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, kész tényként kezelve, hogy Franciaországban hamarosan a harmadik, a járvány-fokozatba lép a megbetegedés.



A megbetegedések számának n9övekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül mostanig három fő gócpontot tartottak nyilván, de csütörtökön már valamennyi régió érintett volt.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, több mint 120 iskolát bezártak, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.