Járvány

Egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában

Szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe.

2020.02.27 07:13MTI

Csaknem az egy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új típusú koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma Kínában a csütörtökön közölt adatok szerint.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön arról számolt be, hogy szerda éjfélig 29 ember halt bele a vírusfertőzés okozta betegségbe Kínában az egy nappal korábbi adatközlés óta. A halálos áldozatok száma ezzel Kína szárazföldi részén 2744-re nőtt. Utoljára január 28-án jelentettek napi 30-nál kevesebb halálozást.

A szárazföldi Kínában szerda éjfélig 433 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 409-et a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, azon belül 383-at Vuhanban, a tartomány székhelyén. A fertőzöttek száma ezzel 78 497-re emelkedett Kína szárazföldi területén.

A jelenleg kezelés alatt álló páciensek száma Kína-szerte 43 352, közülük 8346 beteg állapota súlyos. További 2358 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. A betegségből felgyógyultak száma pedig szerda éjfélig meghaladta a 32 ezret az országban.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán egy, a járvány megfékezéséről szóló ülésen hangsúlyozta: a csökkenő tendencia jó jel, de a járvány újabb fellendülésének kockázatát nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az elnök arra szólította fel a Kínában működő vállalatokat, hogy tekintsék a dolgozóik egészségét és biztonságát elsődlegesnek, emiatt enyhítsék a munkaterhet és az alkalmazottakra helyezett nyomást. Hszi emellett a szükséges óvintézkedések betartására hívta fel a figyelmet a kommunális fertőzések megakadályozása érdekében.

A kínai elnök ismét megerősítette, hogy Kína a továbbiakban is együtt dolgozik majd a világ többi országával és a nemzetközi szervezetekkel a járvány kezelését illetően.

Csung Nan-san, a légzőszervi betegségek kínai szaktekintélye, aki a 17 évvel ezelőtti SARS -járvány idején is kulcsszerepet játszott, elmondta: ha Kína már december elején vagy akár január elején lépéseket tett volna, mérsékelni lehetett volna a vírus terjedését. A szakértő szerint azonban akár a 100 ezret is meghaladhatta volna a fertőzöttek száma, ha akár csak néhány nappal is később vezetik be a megfelelő óvintézkedéseket. Csung amellett érvelt, hogy bővíteni kellene a kínai járványügyi központ, valamint helyi irodáinak hatáskörét, utóbbiak ugyanis csak a helyi kormányzatoknak jelentenek, akik maguk bírálják el, hogyan járjanak el egy fertőző betegség felbukkanása esetén. "Más országokban a járványügyi központ a központi kormányzatnak is jelenthet, sőt rendkívüli körülmények esetén akár közvetlenül adhat ki figyelmeztetést az embereknek. Szakértőink január 20-án jelentették be, hogy a vírus emberről emberre fertőz, holott ezt már korábban felfedezték, de senki nem vett róla tudomást" - fogalmazott Csung. A szakértő említést tett Li Ven-liangról, a fertőzés következtében januárban elhunyt szemorvosról is, aki még decemberben figyelmeztette kollégáit a koronavírusra, ami miatt a hatóságok zaklatni kezdték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.