Járvány

Koronavírus - Tiltakoznak az ukrán településen, ahol a Kínából evakuáltakat elhelyezték

Helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, amiért az ő településük szanatóriumában helyezték el az evakuáltakat.

2020.02.20 18:37MTI

Heves tiltakozás fogadta csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településén, hogy a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból evakuált 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt a település szanatóriumába szállítják, Olekszij Honcsaruk miniszterelnök és Arszen Avakov belügyminiszter a helyszínre utazott lecsillapítani a kedélyeket - számoltak be róla ukrán híradások.

A poltavai Novi Szanzsariban helyi lakosok utcára vonultak, utakat torlaszoltak el égő barikádokkal és gumiabroncsokat égettek tiltakozásul, így próbálva megakadályozni azt, hogy az ő településük szanatóriumában helyezzék el az evakuáltakat.

Eredetileg 48 ukránt és 29 külföldit szállított volna Ukrajnába a SkyUp légitársaság gépe - amely szerdán indult a kínai Hupej tartomány székhelyéről -, de két ukrán és egy kazah állampolgár lázas volt, ezért őket már eleve nem engedték felszállni a gépre, egy ukrán utas más okból állt el az utazástól, egy kazah utas pedig a kazahsztáni Almatiban leszállt a járatról.

Az Ukrajnába érkezettek az eddigi vizsgálatok szerint mind egészségesek, de két hétig a szanatóriumban tartják őket, szigorú karanténban - közölte a kormány, hozzátéve, hogy aki közülük megbetegszik, azt azonnal elkülönítik a többiektől. A kijelölt vidéki egészségügyi intézmény területét az ukrán nemzeti gárda vonta őrizet alá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előzetesen a Facebookra is feltett közleményében arra kérte a közvéleményt, hogy őrizzék meg emberségüket az evakuáltak iránt, ne essenek pánikba és ne dőljenek be a hisztériakeltőknek.

Novi Szanzsariban ennek ellenére elszabadultak az indulatok, néhányan még a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek.

A helyi tanács képviselői Zelenszkijhez fordultak azzal a kéréssel, hogy szállítsák el a településről az evakuáltakat, mert szerintük az ő szanatóriumuk nem alkalmas az ellátásukra.

A későbbi hírekből kiderült, hogy a tiltakozások már azelőtt elkezdődtek, hogy az evakuáltak a helyszínre érkeztek volna. Az őket szállító buszok csak az esti órákban értek a településre. A tüntetők szitkozódtak és kövekkel dobálták meg a buszokat, néhány ablakot be is törtek a járműveken, de személyi sérülésről eddig nem érkezett hír. A belügyminisztérium közlése szerint a rendfenntartók szabaddá tették az utat a buszok előtt a szanatórium területe felé.

Ukrajna a saját állampolgárain kívül azon országok állampolgárait evakuálta Vuhanból, amelyek ezt kérték. Így nyolc argentint, öt dominikait, öt ecuadorit, négy salvadorit, két Costa Rica-it, egy izraelit, egy montenegróit, egy panamait és egy kazahsztánit menekítettek ki.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan városában jelent meg decemberben, és eddig a legtöbb fertőzést és halálesetet is a járvány gócpontja környékéről jelezték. A halálos áldozatok száma meghaladja a kétezret. Kínán kívül több mint 20 országban ütötte fel a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, de Kína szárazföldi részén kívül csupán hatan haltak meg a betegségben. Ukrajnában senki sem kapta el a fertőzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.