Elgondolkodtató...

Tudta, hogy Oroszország a mai napig megünnepli Budapest felszabadítását? - videó

Az esti híradójukban is címlapos, első hírként említik meg.

2020.02.14 18:27ma.hu

Hatalmas ünnepséggel tisztelegtek az oroszok Budapest felszabadításának 75. évfordulóján (A szovjet erők hivatalosan Budapestet nem felszabadították, hanem ellenséges városként bevették.). Február 13-án gigantikus tűzijátékkal emlékeztek meg az 1945. február 13-án történt eseményekről és a 80 ezer szovjet katonáról, akik meghaltak.

Mint ismeretes, Budapest ostroma a magyar fővárosért folyó küzdelem volt a Szovjetunió és Románia, valamint a Harmadik Birodalom és Magyarország között 1944. december 25-től 1945. február 13-ig. Az első szovjet páncélos 1944. november 3-án jelent meg a város határában, és Budapest 102 nap múlva adta meg magát. A védők mintegy ötven napig álltak ellen a szovjetek ostromának, habár készleteik legnagyobb részét már az összecsapás első napjaiban elvesztették, hiszen azokat külvárosi raktárakban tárolták, amelyek hamar az ostromlók kezére kerültek. A civil lakosság kitelepítésére nem került sor, ezért sok civil áldozatul esett a véres küzdelemnek, amelynek hevességét a kortársak a sztálingrádi csatáéhoz hasonlították.

Ágyúból díszlövések majd gigantikus tüzijáték

Az esti híradójukban is címlapos, első hírként említik meg

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.