Magyarság

Elbontották Szabadka egyik jelképét, a Zsolnay-szökőkutat

2011-ben elzárták a vizét és bedeszkázták.

2020.02.09 00:30MTI

Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a magyar határhoz közel fekvő, szecessziós Szabadka központja, a város jelképének számító zöld Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek.

A szabadkai Zsolnay-szökőkút tervei már a 19. század végén elkészültek, az elképzelés ugyanis az volt, hogy a zöld kerámiából készült szökőkút egészítené ki a város főterét a szecessziós városháza mellett. A városházát 1908 és 1912 között építették meg Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján. A szökőkút azonban az első világháború kitörése miatt nem készült el, a harmincas években azonban a fennmaradt tervek alapján a Zsolnay gyár legyártotta, és Szabadkának ajándékozta az elemeket. Az építkezésre a történelmi viharok miatt további fél évszázadot kellett várni, a szökőkutat csak 1985-ben adták át.

A szökőkút sorsa a következő harmincöt évben sem alakult jól, a nem hozzáértő karbantartók savas tisztítószerekkel igyekeztek megtisztítani a kerámiát a vízkőtől, amitől a zománcréteg lekopott, a lapok elveszítették fényüket. Később a szökőkút körüli lépcsős tér járólapjait gördeszkások törték össze. Végül 2011-ben elzárták a vizet, bedeszkázták a kutat, mert a városrendezési intézet szerint a régi csövek megrongálódtak, és a víz elöntötte a környező épületek pincéit. A pécsi gyár szakértői szerint akkor még fel lehetett volna újítani a szökőkutat, erre azonban soha nem került sor.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a szabadkai Pannon RTV-nek a bontás kezdetekor azt mondta: a megmentett Zsolnay-elemekből valahol Szabadka központjában kialakítanak egy műemléket, amely emlékeztetni fogja a szabadkaiakat a zöld szökőkútra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.