Románia

Azonosították, de nem találják 'Erdély Maugliját'

A gyámhatóságnak sikerült azonosítania azt a 'név és iratok nélkül élő' szilágysági kislányt, akinek hányatott sorsáról egy alapítvány segítségével szereztek tudomást. A gyermeket most Szatmár megyében keresi a rendőrség.

2020.01.23 07:49ma.hu

A kislányra a József Jótékonysági Alapítvány önkéntesei bukkantak rá a Szilágy megyei Romlott nevű faluban, a helyi roma kolónia egyik viskójában. Az embertelen körülmények között élő, négy év körüli gyermeknek láthatóan senki nem viselte a gondját: beteg, mosdatlan és kócos volt, kommunikálni sem volt képes a környezetével - írja a Maszol.ro.

Az alapítvány egyik önkéntese, Kabai Ottó arról számolt be hétfőn a Maszolnak, hogy a kislányt egy állítólagos nagybácsi "nevelte”, aki szerint a gyermeknek születési bizonyítványa sincs, és még a nevét sem tudták pontosan a roma közösség tagjai. A szülei kilétéről nem voltak információk, a gyermekről a rendőrségen és a polgármesteri hivatalban sem tudtak.

A Szilágy Megyei Szociális, Gondozási és Gyermekvédelmi Igazgatóság január 17-én értesült a kislány helyzetéről egy neve elhallgatását kérő feljelentőtől. A gyámhatóság kedden véglegesítette a jelentését erről az ügyről. A Szilágy megyei tanács alelnöke, Szilágyi Róbert által rendelkezésünkre bocsátott dokumentum szerint a feljelentőtől azt az információt kapták, hogy a gyermek "az egészségre nézve ártalmas körülmények között, születési bizonyítvány és szülők nélkül él egy omladozó házban”. A nevelői, akiknek gondoskodniuk kellene róla, azt állították a gyámhatóság ellenőreinek, hogy a gyermek szülei külföldön tartózkodnak.

A jelentés szerint a gyámhatóságnak sikerült előkerítenie a "Maricsika” néven emlegetett kislány születési bizonyítványát: Alinának hívják, 2015-ben született, hivatalos lakhelye Alsóegregyen van. Édesanyjával és a nő élettársával azonban ugyanazon az udvaron él a községhez tartozó, Romlott nevű faluban, mint az előzőleg "nagybácsikájaként” emlegetett férfi és a felesége. Utóbbiak gondjaira volt bízva a gyermek, amikor a József Jótékonysági Alapítvány önkéntesei találkoztak vele.

Január 20-án a Szilágy megyei rendőrség a gyámhatóság képviselőivel együtt kiszállt a feljelentő által megadott helyszínre, de a keresett családot nem találta otthon. A szomszédok állítása szerint a gyermek az édesanyjával és a nő élettársával Szatmárra ment rokonokat látogatni.

A gyámhatósága a jelentésében megállapította: a gyermek életkörülményei valóban nem megfelelőek, de rendelkezik születési bizonyítvánnyal, és van egy szülője is. A dokumentum szerint a helyszínre ellátogató felügyelőnek az a javaslata, hogy a rendőrség segítségével kutassák fel a gyermeket és az anyját. Ezt azzal indokolta, hogy a gyámhivatali látogatás során nem találták a helyszínen az említett családot, így a lakhelyük még tisztázatlan. A Szilágy megyei rendőrség szóvivője, Sorina Cristea a Maszolnak kedden megerősítette: a gyámhatósággal együttműködve nyomoznak a gyermek ügyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.