Külpol

Bejelentette új kormánya összetételét a spanyol miniszterelnök

A választók olyan Spanyolországot várnak, amely megfontolt.

2020.01.12 23:28MTI

Bejelentette új kormányának összetételét Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnap, ez a spanyol demokrácia első koalíciós kabinetje a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

"Ez többpárti kormány, amely azonban egy irányba fog haladni" - jelentette ki a kormányfő madridi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a választók olyan Spanyolországot várnak, amely megfontolt, és "az együttműködés hídjait építi" a viszálykodás helyett. A progresszív kormány célja, hogy egyesítse az országot és feloldja az ellentéteket - tette hozzá.

"Ez a párbeszéd ciklusa lesz (...). A társadalmi párbeszédé, a területi párbeszédé és a nemzedéki párbeszédé" - fogalmazott.

Pedro Sánchez elmondta: az új spanyol kormány összetétele tükrözi a meghatározott prioritásokat, mint például a minőségi munkahelyteremtés ösztönzése, a demográfiai kihívások leküzdése vagy a társadalmi igazságosság megteremtése.

Mint mondta, az eddigi 17-ről 22-re nő a tárcák száma, amelyek közül négyet miniszterelnök-helyettesek irányítanak. A posztok felére női vezetőt neveztek ki. Az eddigi Sánchez-kormányból 11 korábbi miniszter lett tagja az új kabinetnek.

Hivatalában marad például Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter, ahogy María Jesus Montero pénzügyminiszter is, aki egyben a kormányszóvivői feladatokat is ellátja.

A külügyminisztérium élére Arancha González Laya kerül, aki az ENSZ-hez tartozó, genfi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) ügyvezető igazgatója volt 2013 óta. Korábban az Európai Bizottságban több poszton is dolgozott Brüsszelben.

Függetlenként lép be a kormányba José Luis Escrivá, aki a társadalombiztosításért és migrációért felelős tárcát irányítja. A közgazdász korábban az Európai Központi Bank monetáris politikai részlegét vezette Frankfurtban, az elmúlt hat évben a spanyol független pénzügyi hatóság (AIReF) élén állt, amely a költségvetés stabilitásának és az ország pénzügyi fenntarthatóságának az ellenőrzését végzi.

Ahogyan azt már a miniszterelnöki hivatal korábban nyilvánosságra hozta, szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes lesz Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek hatáskörébe tartozik majd az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Pártja ezen kívül négy tárcát kap a Sánchez-kormányban: az esélyegyenlőség, a munkaügy, az egyetemek és a fogyasztás területeiért felelnek.

A kabinet tagjai hétfőn teszik le hivatali esküjüket, az első kormányülést kedden tartják.

Az új kormány ellen vasárnapra több spanyol városban is tüntetést szervezett a VOX bevándorlásellenes ultranacionalista ellenzéki párt, tiltakozva amiatt, hogy Pedro Sánchez kormányfővé választása érdekében megállapodást kötött a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szeparatista párttal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.