Konfliktus

Újabb felvételek az ukrán gépről

Irán elismerte, hogy ők lőtték le az ukrán utasszállítót.

2020.01.12 08:00ma.hu

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán azóta hozzáférést adott az általa lelőtt ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez. A feketedobozt emellett francia szakértőknek is megküldték. Az ukrán hozzáférnek mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát az iráni rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot. Emellett Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő elemzi a bizonyítékokat.

Egy friss iráni közlemény szerint a repülőgép lelövéséért felelős személyeket felelősségre vonják, és vállalták a katonai és fegyveres erők reformját is, hogy a jövőben ilyen tragédia soha ne történhessen meg. Az iráni elnök kijelentette: büntetőeljárás alá vonják azokat, akik elkövették ezt a hatalmas tragédiát és megbocsáthatatlan hibát.

Az ukrán gép utolsó pillanatai

Így szedte le az iráni rakéta a gépet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.