Halálozás

Fél évszázadnyi uralkodás után elhunyt az ománi szultán

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid 78 éves volt.

2020.01.11 08:18MTI

Ötven évi uralkodás után, 79 éves korában elhunyt péntek este Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán - jelentette az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő ország állami hírügynöksége az uralkodói palota közlése alapján.

Az AFP hírügynökség értesülése szerint a szultán vastagbélrákban szenvedett, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. December elején egy hétig egy belgiumi kórházban ápolták.

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid 1970-ben, a volt gyarmattartó Nagy-Britannia segítségével, egy vértelen államcsínnyel megdöntötte apja, Szaid bin Timur szultán hatalmát. Azóta volt miniszterelnök, majd védelmi, külügy- és pénzügyminiszter is.

Az elhunyt uralkodónak nincs gyermeke, és nyilvánosan nem jelölt meg utódot a trónra. Egy 1996-os törvény kimondja azonban, hogy a szultán halála után három napon belül az uralkodócsaládnak ki kell jelölnie az új szultánt. Ha a családtagok nem tudnak megállapodni, akkor egy tanács, amelynek tagjai a hadsereg, a biztonsági erők, a legfelsőbb bíróság vezetése, valamint a konzultatív gyűlés (parlament) két kamarájának elnöke, kinevezi a trónra azt a személyt, akinek a nevét a néhai szultán meghagyta egy lezárt borítékban, de most még titkos. A trónra Kábúsz bin Szaid asz-Szaid három unokatestvére a legesélyesebb. Az országban egyúttal három napos gyászt hirdettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.