Katasztrófa

Puerto Rico kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések miatt

Hétfőn 5,8-as erősségű rengés rázta meg a szigetet, majd kedden újabb, ezúttal 6,4-es erősségű földmozgások pusztítottak.

2020.01.07 19:30MTI

Wanda Vazquez Garced, Puerto Rico kormányzója kedden rendkívüli állapotot hirdetett a sziget déli partjainál pusztító két földrengés miatt.

A kormányzó egyben mozgósította a Nemzeti Gárdát is, amelynek tagjai a mentésben vesznek részt.

Hétfőn 5,8-as erősségű rengés rázta meg a szigetet, majd kedden újabb, ezúttal 6,4-es erősségű földmozgások pusztítottak. Az amerikai földtani intézet keddi jelentése szerint kedden folyamatosak voltak a kisebb földmozgások. Valamennyi Puerto Rico déli, délnyugati partvidékét sújtotta. Kedden helyi idő szerint kora délutáni órákig egyetlen halálos áldozatról és több sérültről érkezett jelentés.

Az anyagi károk és a természeti és épített környezetben okozott pusztítás jelentős. Épületek károsodtak, dőltek össze, utak mentek tönkre, a sziget déli partvidékén nem működik az áramszolgáltatás. A kormányzó közlése szerint legalább 300 ezer ember maradt ivóvíz nélkül. Guayanilla városkában az 1841-ben épített, történelmi emlékműnek minősített Szeplőtelen Fogantatás temploma károsodott súlyosan, részben össze is omlott. A városka közelében lévő, Punta Ventanának nevezett látványosság, amely egy tengerbe nyúló, ablakot formáló sziklaképződmény, leomlott.

Puerto Rico - amely az Egyesült Államok társult állama - nem kért segítséget a szövetségi kormánytól. Saját erőből már felállított menedékhelyeket, több településen már dolgoznak a károk helyreállításán. Több helyütt sziklaomlások nehezítik a helyszín megközelítését.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Donald Trump elnököt tájékoztatták a helyzetről, és mind ő, mind Peter Gaynor, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) ügyvezető igazgatója szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, és folyamatosan kapcsolatban áll a kormányzóval.

Rick Scott texasi kormányzó a Twitteren közölte, hogy telefonon egyeztetett Trumppal és Gaynorral, és a FEMA készen áll az azonnali segítségnyújtásra. Azonnali segítséget ígért Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is.

A kedd reggeli földmozgás volt a legerőteljesebb rengés, amely 1918 óta sújtotta a a szigetet. A 102 évvel ezelőtti katasztrófa nyomában szökőár is pusztított, ezúttal azonban nem adtak ki szökőár-riadót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.