Olaszország

Szigorú forgalomkorlátozás lépett életbe a Pó-alföld térségében a kritikus szmoghelyzet miatt

Szigorú forgalomkorlátozás lépett életbe kedden az észak-olaszországi Lombardia, Piemonte és Veneto tartomány számos városában, mert a térségben napok óta veszélyes szintre emelkedett a szálló por mennyisége.

2020.01.07 21:30MTI

Milánóban és térségében a következő napokra is meghosszabbították az Euro4-es kibocsátású dízelüzemű és az ennél is alacsonyabb besorolású járművek közlekedésének korlátozását. Hasonló intézkedés lépett életbe többek között Cremona, Como, Mantova területén.

Van, ahol reggeltől estig tart a szigorítás, máshol egész nap nem közlekedhetnek a leginkább környezetszennyezőnek számító gépjárművek. Több városban a legmagasabb, máshol alacsonyabb fokozatú riasztás van érvényben.

Lombardia területén a szálló por határértéke tíz napja meghaladja a köbcentiméterenként megengedett 50 mikrogrammot.

Az egész Pó-alföldet sűrű, szürke ködhöz hasonló légréteg borítja, amely a téli időszakban ugyan nem ritka jelenség, és előbb-utóbb a szél és a csapadék megtisztítja a levegőt, de a térségben a karácsonyt megelőző időszak óta nem esett eső.

Szerdától forgalomkorlátozás lép életbe az Olaszország legszennyezettebb levegőjű városának tartott Torinóban és más piemonti városokban is. Itt a korlátozás január 12-ig tart, és a 2013-előtt forgalomba helyezett Euro5 dízel járművekre is vonatkozik. Ez az egész tartományban 320 ezer járművet érint.

A hatóságok korlátozták a fával való fűtést is, amely csak akkor megengedett, ha az épületben, lakásban nincsen más fűtési lehetőség.

Az északkelet-olaszországi Veneto régióban a forgalomkorlátozást Velence, Treviso, Vicenza és Padova területén rendelték el egyelőre csütörtök éjfélig. A tartományban a szálló por sűrűségét a Vízkereszt ünnepére gyújtott máglyák is növelték.

A Pó-alföldön, ahol sok ipari létesítmény működik, utoljára októberben kellett forgalomkorlátozást elrendelni az egészségre veszélyes légszennyezettség miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.