Demonstráció

Hongkongi tüntetések - A kínai kereskedők ellen tüntettek Hongkong határmenti részén

Felvásárolják a gyógyászati és kozmetikai termékeket a hongkongi üzletekben, majd azokat magasabb áron értékesítik tovább Kína szárazföldi részén.

2020.01.05 13:18MTI

Több mint ezer ember vonult utcára vasárnap Hongkongnak a szárazföldi Kína határvonalához közel eső Sheung Shui körzetében, hogy tiltakozzanak a kínai kereskedők ellen, akik a demonstrálók szerint megkeserítik az ott lakók életét - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

A helybeliek közül sokan azt kifogásolják, hogy a városba nagy számban érkező kínai viszonteladók felvásárolják a gyógyászati és kozmetikai termékeket a hongkongi üzletekben, majd azokat magasabb áron értékesítik tovább Kína szárazföldi részén. Emiatt a hongkongiak számára gyakran nehezen elérhetővé válnak a mindennapi használati cikkek.

Ráadásul a január végén esedékes kínai újév miatt a következő hetekben várhatóan még nagyobb mértékű lesz a felvásárlás, ezért is időzítették a szervezők a megmozdulást január első hétvégéjére. Az engedélyezett felvonulást a novemberi helyhatósági választásokon elsöprő sikert arató Demokratikus Párt négy körzeti tanácsosa, valamint lakossági szervezetek közösen szervezték.

A menet azonban alighogy elindult kora délután, amikor a rendőrség a Facebookon közzétett egy beszámolót, miszerint tüntetők egy másik csoportja Molotov-koktélokkal dobálta meg a körzet rendőrőrsét, amely a demonstráció helyszínétől csaknem fél órányi sétára található. A rendőrök könnygázzal válaszoltak.

Egy órával később rohamrendőrök paprikasprayt feltartva szólították fel a felvonulás résztvevőit, hogy azonnal hagyják el a helyszínt. Az utasítást azzal indokolták, hogy a menet letért az engedélyezett útvonalról.

Hongkongban hetedik hónapja zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó - azóta már visszavont - tervezet váltott ki. A megmozdulások azóta általános, a Peking által támogatott kormány elleni tiltakozássá alakultak. A város, amely 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását.

Egy szombaton kiadott közleményben a kínai emberi erőforrások és társadalmi biztonság minisztériuma bejelentette: leváltották a Hongkongban a kínai kormányzat képviseletét betöltő hivatal vezetőjét. Vang Csi-mint, aki 2017 óta töltötte be a pozíciót, az eddig az észak-kínai Sanhszi tartomány pártvezetésének élén álló, 65 éves Luo Huj-ning váltja. A minisztérium nem indokolta a döntést, de feltehetően a tavaly június óta megoldatlan helyzet állhat Vang leváltásának hátterében, aki Hongkong visszakerülése óta a legrövidebb ideig vezette a képviseleti irodát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.