Szakértő

Kifullad a franciaországi közlekedési dolgozók sztrájkja

Macron végül eléri célját.

2020.01.05 12:23MTI

Kifulladni látszik a francia közlekedési dolgozók sztrájkja, és bár Emmanuel Macron elnök várhatóan sok engedményt tesz a sztrájkolóknak, eléri célját, átalakítják a nyugdíjrendszert - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy harminc éve a leghosszabb sztrájkká vált csütörtökre Franciaországban a közlekedési dolgozók munkabeszüntetéses tiltakozása a kormány nyugdíjreformtervei ellen.

Szűcs Anita azt mondta: a sztrájkolók ugyan kitartanak, de a sztrájkmozgalomnak nem sikerült megbénítania Franciaországot, a tiltakozók nem tudták sarokba szorítani a kormányzatot. A sztrájk lassan kifullad - tette hozzá -, támogatottsága 70 százalékról 50 százalékra csökkent, egyre kevesebben vesznek részt benne, és a sztrájkolók nem tudták megmozdítani a magánszektort.

Január 7-én lesz egyeztetés a kormány és a tüntetők között, és Emmanuel Macron várhatóan engedményeket tesz a tüntetőknek - mondta a szakértő.

Márciusban lesznek az önkormányzati, szeptemberben pedig a szenátusi választások, az elnöknek pedig fontos, hogy elmondhassa, 2017-es ígéretének megfelelően - elődeitől eltérően - végig tudta vinni a nyugdíjrendszer megváltoztatását - tette hozzá Szűcs Anita. A francia államfő szerinte politikailag győztesen kerül ki a helyzetből, hiába enged majd sokat a tüntetőknek.

Szólt arról is, hogy Franciaországban nyugat-európai viszonylatban a termékenységi ráta magas, ugyanakkor a nyugdíjkiadások a költségvetés legnagyobb tételének számítanak, miközben a költségvetés kiadási oldala még mindig nagyobb, mint a bevételi, a növekedésből pedig nem tudják egyensúlyba hozni a költségvetést, ezért fontos az államfőnek, hogy végigvigye a nyugdíjreformot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.