Gazdaság

Megkezdték a tenger alatti Leviatán gázmezőn a gázkitermelést

A 22 trillió köbméterre becsült földgázkincs Haifától százhuszonöt kilométerre, nyugatra található a Földközi-tenger alatt.

2019.12.31 15:12MTI

Megkezdték a gázkitermelést a Leviatán nevű, tenger alatti izraeli gázmezőn a természetvédelmi szervezetek és a helyi lakosság tiltakozása ellenére - jelentette a helyi média kedden.

A Noble Energy nevű vállalat éjjel üzembe helyezte a gázvezetékeket, és reggel megkezdte a gáz Izrael területére szállítását, miután a kormány zöld jelzést adott a műveletekhez.

A 22 trillió köbméterre becsült földgázkincs Haifától százhuszonöt kilométerre, nyugatra található a Földközi-tenger alatt. Onnan két, 120 kilométer hosszú tenger alatti csővezetéken szállítják a 47 méter magas feldolgozóplatformra, amely a tengerparttól 10 kilométerre, nyugatra fekszik.

A gázfeldolgozás teljesen ezen a tengeri állomáson zajlik majd, ahonnan a feldolgozott gázt és a stabilizált kondenzátumot két csővezetéken szállítják a partra, ahol a gázt bekapcsolják a nemzeti gázszállító rendszerbe.

Az éjszaka végrehajtott gázberendezés-teszt során kiürítették a nitrogént a csövekből, hogy helyét átadják a kitermelt gáznak. Ezt a lépést többször elhalasztották az elmúlt hetekben, mert a környezetvédelmi csoportok azt állították, hogy az ehhez szükséges vegyi anyagok rákkeltő hatással lehetnek. Sok part menti lakos aggodalmát fejezte ki a szennyező anyagok várható kibocsátása miatt, és kedden sokan elköltöztek otthonaikból a környéken, Zichron Jákov város körzetében.

A hónap elején a bírósághoz benyújtott petíciójukban azt állították, hogy a nyolcórás teszt során több szennyező anyag szabadul fel, mint egy vagy két évben a rendszeres fúrási műveletek során. Érvelésüket azonban a jeruzsálemi kerületi bíróság elutasította, mert az állami szakemberek a tesztet biztonságosnak ítélték meg.

Októberben egy tudományos folyóirat egy olyan tanulmányt publikált, amely megállapította, hogy a Noble Energy által a Leviatán platformon elvégzett környezeti hatásvizsgálatok nagymértékben alábecsülik a szennyező anyagok kibocsátásának mennyiségét, "hibákat tartalmaznak", "túlságosan egyszerűsített" modellekre támaszkodtak, és magasabb szakmai színvonalon kellett volna elvégezni őket. Ezeket a megállapításokat a Noble Energy elutasította, s kijelentették, hogy olyan technológiát alkalmaznak, amely a nullához közel tartja a légszennyezést.

A Noble Energy szerint gázkitermelésük elősegíti a drága és szennyezőbb szén fokozatos megszüntetését, lehetővé teszi a gáz exportját, s versenyképesebbé teszi az izraeli gazdaságot.

A katonai rádió kedd reggeli műsorában megszólaltatott környezetvédők szerint viszont a széntüzelést a szerintük veszélyes és környezetszennyező gázkitermeléstől függetlenül is megszüntették volna, és a szintén környezetromboló gáz helyett inkább az újratermelődő energiák, a napenergia felhasználása felé kellene fordítani az izraeli gazdaságot. Szintén nehezményezik, hogy - szemben a már évek óta működő, és a hazai ellátást szolgáló Tamar nevű gázmezővel,- a Leviatán termelését teljes egészében exportra szánják Egyiptomnak és Jordániának az abban érdekelt vállalkozások, miközben a környezetszennyezés hatásait a helyi lakosoknak kell elviselniük.

A 2010-ben felfedezett Leviatán gázmező kitermelésébe eddig 3,6 milliárd dollárt fektetett be a Houstonban, Amerikában székelő Noble Energy nevű cég, együtt a főként Jichák Tsúva nevű helyi mágnás kezében lévő Delek Drilling nevű vállalattal. Ez Izrael történetének legnagyobb magántőkéből finanszírozott beruházása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.