Gyilkosság

Kuciak-gyilkosság: A bíróság jóváhagyta a vádakat, kitűzték a fő tárgyalás időpontját!

A bírónő kilenc napban határozta meg a főtárgyalás idejét.

2019.12.19 14:07Ma.hu

A bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa csütörtökön elfogadta a Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček ellen emelt vádakat a Kuciak-gyilkosság és Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásának ügyében, és kitűzték a főtárgyalás időpontját.

Vladimír Turan ügyész a tárgyalás záró szakaszában azt javasolta, hogy tűzzék ki a főtárgyalás időpontját és határozzák meg a mentetét.

Daniel Lip±ic, a Kuciak család jogi képviselője egyetértett az ügyésszel, ugyancsak javasolta a főtárgyalás időpontjának kitűzését. Zlatica Ku±nírová jogi képviselője, Roman Kvasnica is egyetértett az ügyésszel.

"Tisztelt bíróság, véleményem szerint az egyetlen lehetőség és törvényes út a vád elutasítása, és az egész ügy visszaküldése az előkészítő eljárás folyamatába, ugyanis az előkészítő eljárás olyan fatális hibákat tartalmaz, amelyeket nem lehetséges a bíróság előtt konvalidálni" - jelentette ki Zsuzsová védőügyvédje.

Szabó Tamás ügyvéde azt javasolta a szenátusnak, hogy tűzzék ki a főtárgyalás időpontját, ez tehát azt jelenti, hogy Szabó egyetért a vádemelés jóváhagyásával.

Miroslav Marček ügyvéde nem tett javaslatot, Kočner jogi képviselője, Marek Para pedig Zsuzsová ügyvédjéhez hasonlóan azt javasolta, hogy küldjék vissza az ügyet az elkészítő eljárás folyamatába.

A szenátus végül elfogadta a Kuciak-gyilkosság ügyében emelt vádakat. A bírónő kilenc napban határozta meg a főtárgyalás idejét.

A főtárgyalás 2020 január 13-án, 14-én, 15-én, 20-án, 21-én és 22-én, valamint február 3-án, 4-én és 6-án lesz. Minden esetben reggel 9 órakor kezdődik a tárgyalás a bazini Specializált Büntetőbíróság épületében.

A szenátus elnöke, Ruµena Sabová kijelentette, a vádiratban nem találtak olyan súlyos hibákat, amelyek más döntést indokoltak volna. "A védelemhez való teljes jogot betartották" - mondta.

A bíróság döntése ellen a vádlottak nem fellebbezhetnek.

Mint ismert, a Kuciak-gyilkosság vádlottjainak egyike sem kívánt vádalkut kötni, és ebben az ügyész sem volt érdekelt. "Nem érdekel semmiféle vádalku" - reagált erre Marian Kočner, majd utána sorban a többiek, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás is.

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Ku±nírová meggyilkolása ügyében Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás ellen emeltek vádat. Andruskó Zoltán, aki az összekötő funkcióját töltötte be, kezdettől fogva együttműködik a rendőrséggel, az ügyésszel pedig vádalkut kötött. Ez utóbbit a bazini Specializált Büntetőbíróság egy másik szenátusa fogja felülvizsgálni december 30-án.

A speciális ügyész Kuciak és Ku±nírová meggyilkolása mellett öt további bűncselekmény ügyében emelt vádat. Az egyik vádpont Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolása, akit a vád szerint Miroslav Marček és Szabó Tamás 2016-ban lőttek le egy sikertelen rablótámadás során. A maradék négy vádpontnak az illegális fegyvertartáshoz van köze.

Ján Kuciakot és Martina Ku±nírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A vád szerint Marian Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.