Tűzhányó

Transzplantációhoz szükséges bőrt kér Új-Zéland a vulkánkitörés sérültjeinek

Szörnyű sérüléseket okozott az új-zélandi vulkánkitörés.

2019.12.12 13:50ma.hu

Új-Zéland transzplantációhoz szükséges bőrt igényel a fehér-szigeteki vulkánkitörés égési sérüléseket szenvedett áldozatainak kezelésére.

A dél-aucklandi térség egészségügyi illetékese elmondta, hogy 22 sérült továbbra is lélegeztetőgépen van, a kezelőorvosok pedig további 1,2 millió négyzetcentiméter bőrt szándékoznak rendelni transzplantációkhoz.

"Arra számítunk, hogy további 1,2 millió négyzetcentiméter bőrre lesz szükségünk a sérültek ellátásához" - közölte a szakember.

Egyes páciensek testfelületük 90-95 százalékán égési sérüléseket szenvedtek.

Országszerte hat kórházban összesen 29 embert kezelnek égési sebekkel, és ilyen jellegű sérülésből egyszerre ennyi még nem volt Új-Zélandon.

Tíz ausztrál sérültet a következő 24 órában hazaszállítanak, amennyiben egészségügyi állapotuk ezt lehetővé teszi. A Middlemore kórház sebészeti és perioperatív szolgálatának igazgatója elmondta, hogy a műtőkben éjt nappallá téve dolgoznak a sérültek ellátásán.

A hétfői vulkánkitörés következtében a szigeten nyolcan vesztették életüket, a holttesteket a rendőrségnek eddig még nem sikerült elszállítania a folyamatos földlökések miatt. A szigetről evakuáltak közül öten meghaltak, egy további személy kedden halt bele sérüléseibe egy aucklandi kórházban.

Összesen 47-en voltak a szigeten vagy annak közelében, amikor a tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. A halottak, eltűntek és sérültek többsége ausztrál állampolgár, a többiek új-zélandiak, amerikaiak, németek, kínaiak, britek és malajziaiak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.