Terror

Az Iszlám Állam harcosa lehetett a londoni késelő

A dzsihadista szervezet azt állította, hogy a késes támadás azért történt, mert felszólította híveit, hogy hajtsanak végre merényleteket azok ellen az országok ellen, amelyek hadat viselnek ellene.

2019.12.01 07:40MTI

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állítja, hogy egyik harcosa volt az a késes támadó, aki két embert megölt és többeket megsebesített pénteken London egyik hídján - jelentette szombaton a terrorszervezet szócsöveként működő Aamák "hírügynökség".

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a Londonban elkövetett pénteki késeléses támadás gyanúsítottja, akit tavaly helyeztek feltételesen szabadlábra.

A terroristát, a 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, miután két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szombati tájékoztatásában közölte, hogy a rendőrség a terrortámadással kapcsolatban más gyanúsítottat nem keres.

Megerősítette, hogy a késeléses merényletben két ember - egy férfi és egy nő - halt meg, egy férfi és két nő megsérült.

A londoni rendőrség vizsgálata alapján a támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmongers' Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London hídon folytatódott.

Az épületben Learning Together - Közös tanulás - címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.

A rendezvényen a börtönbeli rehabilitációs programok tapasztalatairól volt szó, és a program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna.

A támadás egyik halálos áldozata a 25 éves Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferenciát szervező Learning Together programsorozat koordinátora volt - tudósította az Infostart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.