Impeachment

Az amerikai képviselőház meghívta Donald Trumpot a december 4-i meghallgatásra, hogy ne panaszkodjon

Aki közben a floridai Mar-a-Lago countryklubjába utazott, ahol a Hálaadás ünnepét tölti családjával.

2019.11.28 02:37MTI

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága meghívta Donald Trump amerikai elnököt a december 4-én tartandó meghallgatásra, hogy képviseltesse magát, vagy ne panaszkodjon.

"Az elnök választhat: vagy él a lehetőséggel, hogy az impeachment-meghallgatásokon képviseltesse magát, vagy abbahagyja az eljárás miatti panaszkodást"- írta keddi közleményében Jerrold Nadler, a bizottság demokrata párti vezetője közleményben tudatva, hogy még pénteken levelet intézett az elnökhöz és emlékeztette őt arra: a bizottság szabályai lehetővé teszik, hogy az elnök részt vegyen a meghallgatásokon és jogi tanácsadói kérdéseket tegyenek fel a tanúknak.

Nadler reményét fejezte ki, hogy az elnök az első megoldást választja, és személyesen, vagy jogi képviselői révén részt vesz a meghallgatáson és december elsejéig, e hét vasárnapjáig adott határidőt Donald Trumpnak a döntésre.

A demokrata párti politikus az elnökhöz intézett levelében leszögezte azt is: a meghallgatás lehetőséget kínál az impeachment-eljárás történelmi és alkotmányos alapjainak, továbbá a "súlyos bűn" és "helytelen magatartás" kifejezések tartalmának megvitatására.

A Fehér Ház nem válaszolt Nadler levelére, sem a média kérdéseire. Donald Trump közben a floridai Mar-a-Lago countryklubjába utazott, ahol a Hálaadás ünnepét tölti családjával.

Az impeachment az amerikai elnökök alkotmányos felmentését célzó eljárás. Ezúttal a demokrata párti törvényhozók kezdeményezték az eljárás megindítása előtti meghallgatásokat, Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetésére hivatkozva. Az amerikai elnök e beszélgetésben felvetette ukrán kollégájának, hogy megvizsgálhatnák Joe Biden volt alelnök, a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit, és az ezekhez kapcsolódó korrupciós feltételezéseket. Hunter Biden jelentős javadalmazásért a Burisma ukrán gázcég igazgatótanácsának tagja lett akkor, amikor Biden az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták azzal vádolták meg Trumpot, hogy visszaélt hatalmával, mert a megindítandó ukrajnai vizsgálatok fejében visszatartotta a Kijevnek ígért amerikai katonai segélyt. Trump elnök és a republikánus politikusok ezt tagadják, és gyakran érvelnek azzal, hogy az eddig meghallgatott tisztségviselők jó része csak hallomásból tud a telefonbeszélgetés tartalmáról, valamint inkább értelmezi és véleményezi az ügyet, semmint tényeket sorolna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.