Erőszak

Az Interpol nyolc férfit köröz nők elleni erőszak miatt

Négyet a feleségük vagy a volt párjuk megölésével vádolnak, hárman közülük más nőkkel végeztek, míg egy férfit szexuális bántalmazások miatt keresnek.

2019.11.26 05:32MTI

Szemtanúk jelentkezését kérte a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján az Interpol nyolc olyan esetet illetően, amelyekben ilyen típusú bűntett miatt adtak ki nemzetközi körözést.

A Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete által hétfőn közzétett nyilvános felhívás - amely nagyon ritka a franciaországi lyoni székhelyű intézmény részéről - nyolc olyan férfit érint, akik ellen a legmagasabb, vörös riasztási fokozaton kiadott elfogatóparancs van érvényben.

A férfiakat Oroszországban, Dániában, Norvégiában, Ukrajnában, Brazíliában, Cipruson és az Egyesült Államokban keresik, négyet a feleségük vagy a volt párjuk megölésével vádolnak, hárman közülük más nőkkel végeztek, míg egy férfit szexuális bántalmazások miatt keresnek.

Az Interpol által körözött szökevények keresését koordináló egység feladata lesz a felhívásra beérkező lakossági információk kezelése és átadása az érintett országokban az Interpol helyi irodáinak.

"A nők és a fiatal lányok elleni erőszak az emberi jogok megsértésének egyik legelterjedtebb és leggyakoribb formája" - vélte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben 87 ezer nőt öltek meg a világban, akiknek több mint fele párkapcsolati vagy családon belüli erőszak áldozata lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.