Külföld

Örömünneppel fogadta Bolívia, hogy lemondott az elnök - videó

Miután a hadsereg támogatását is elvesztette, nem volt sok választása Evo Morales-nek.

2019.11.11 14:50ma.hu

Utcai ünnepléssel fogadták Bolíviában a hírt, hogy lemondott az ország elnöke, az alelnök és a szenátus elnöke is. A latin-amerikai országban akkor kezdődtek a kormányellenes tüntetések, amikor kiderült, hogy Evo Morales csalással nyerte meg az elnökválasztást.

A lakosság felháborodását látva sorra hátráltak ki mögüle szövetségesei, végül a hadsereg vezetője szólította fel arra, hogy mondjon le tisztségéről.

"Létezik Isten. Evo Morales annyi kárt okozott az országnak, de végre távozik, és a megfelelő időben Isten ítélkezni fog felette" - mondta egy tüntető az EuroNews tudósítása szerint.

"Végre szabadok vagyunk, végre megszabadultunk a diktátortól, soha nem volt még ilyen összefogás az országban" - mondta egy másik tüntető.

Az október 20-i választási csalásokról Evo Morales úgy véli, hogy puccs áldozata lett. Hatalmát új választások kiírásával próbálta megőrizni, de erre már nem voltak vevők a felháborodott emberek.

"Úgy döntöttem, hogy hallgatok a barátaimra, a szakszervezetekre és a katolikus egyházra és lemondok elnöki posztomról" - jelentette be vasárnap.

Miután a hadsereg támogatását is elvesztette, nem volt sok választása. Az ellenzék kitörő örömmel fogadta a bejelentést.

Vezetőjük, Luis Fernando Camacho szerint Bolívia új reményt jelent minden latin-amerikai ország számára. A kommunisták elmennek, szabadság és demokrácia lép a helyükbe. Bolívia segíteni fog Venezuelának is, hogy visszanyerje méltóságát, és minden más országnak, amelyet megaláztak - tette hozzá.

Evo Morales kokacserje-termesztőből lett Bolívia első őslakos elnöke 2006-ban. Népszerűsége és vezetői hitelessége jelentőse megingott 2016-ban, amikor pártja az alkotmánybíróságon támadta meg annak a népszavazásnak az eredményét, amely az elnök újraválaszthatóságát korlátozta. Az alkotmánybíróság végül eltörölte a korlátozást, így Morales idén negyedjére indult az elnöki posztért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.