Rekord

Romániai elnökválasztás - Minden korábbinál magasabb a külföldön leadott szavazatok száma

Meghaladta a félmilliót.

2019.11.10 15:54MTI

Minden korábbinál többen szavaztak külföldön a romániai elnökválasztáson: a külföldi választókörökben és levélben leadott voksok száma bukaresti idő szerint vasárnap 15 óra 40 perckor meghaladta a félmilliót.

A legutóbbi, 2014-es elnökválasztás második fordulójában csaknem 380 ezren, a májusi európai parlamenti választáson és korrupcióellenes népszavazáson 375 ezer román állampolgár szavazott külföldön. Mindkét esetben hatalmas torlódás alakult ki több nyugat-európai külképviseletnél, ahol órákig álltak sorban a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és sokan így sem élhettek urnazárásig választójogukkal.

A mostani rekord magas külföldi részvétel részint annak tudható be, hogy - az újabb botrányt elkerülendő - a román parlament külön törvényben könnyítette meg a szavazást a csaknem négymilliós román diaszpóra számára. A levélvoksolást kiterjesztették az elnökválasztásra is, a külföldi választókörök számát megduplázták, nyitvatartásukat az egész hétvégére kiterjesztették, így a külföldön tartózkodó román állampolgároknak három nap állt rendelkezésükre - péntek déltől vasárnap estig -, hogy éljenek választójogukkal.

A külföldön leadott voksok száma várhatóan jóval meg fogja haladni a félmilliót, hiszen a választókörök mindenütt helyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

Belföldön a részvétel a négy évvel korábbi elnökválasztáshoz mérhető: 16 óráig a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 33,37 százaléka adta le voksát. A legutóbbi elnökválasztás első fordulójában - amely 50 százalékot valamelyest meghaladó részvétellel zárult - 16 óráig a jogosultak 35,1 százaléka szavazott.

A magyar többségű megyék továbbra is a sereghajtók között vannak: Kovászna megyében a legalacsonyabb, 25,2 százalékos a részvétel, Hargita megye hátulról az ötödik, 28,6 százalékkal. A legmagasabb, 41,6 százalékos részvétel a fővárost körülvevő Ilfov megyében regisztrálták, de a legnagyobb erdélyi városokat befogadó Kolozs, Brassó és Szeben megye is felzárkózott az élbolyba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.