Csere

Iránban több hónap után szabadon engedtek két ausztrál bloggert

Iránban a hatóságok több hónap után szabadon engedtek két, kémkedéssel vádolt ausztrál bloggert. Ezzel egy időben Ausztráliában elengedtek egy 13 hónapja fogva tartott iráni diákot.

2019.10.05 11:19MTI

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szombati bejelentése szerint az ausztrál pár, Jolie King és Mark Firkin "egészségi állapota és hangulata jó". A bloggerek időközben már meg is érkeztek Ausztráliába.

A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották.

A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat. Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek.

A bloggerek közül Jolie King brit-ausztrál kettős állampolgár, aki éveken át élt Ausztráliában. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Az iráni köztelevízió nem sokkal később arról adott hírt, hogy egy iráni hallgató, a Queenslandi Egyetem doktorandusza, akit az iszlám köztársaság elleni amerikai szankciók megsértésével vádoltak, szintén visszanyerte szabadságát.

Reza Dehbasi - akit 13 hónapja tartottak fogva - a vádak szerint fegyverrendszert akart vásárolni az Egyesült Államokból és Iránba akarta küldeni őket. A tévé szerint Ausztrália arra készült, hogy kiadja a férfit az amerikai hatóságoknak.

Iránban egy harmadik ausztrál állampolgár, Kyle Moore-Gilbert még mindig rácsok mögött van, szintén az Evin börtönben. Az egyetemi előadót egy éve tíz év szabadságvesztésre ítélték kémkedés vádjával. Az ő esetét Marise Payne rendkívül bonyolultnak nevezte, mivel nem ismertek pontosan a vádak.

"Folytatjuk az egyeztetéseket az iráni kormánnyal, nem fogadjuk el az ellene emelt vádakat, és azon leszünk, hogy hazatérhessen" - mondta az ausztrál külügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.