Illegális bevándorlás

Több mint tízezer illegális migránst fogtak el idén a boszniai határőrök

A határőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az illegális határátlépési kísérleteket megakadályozza, de óriási munkaerőhiánnyal küzd.

2019.10.01 21:30MTI

Már több mint tízezer illegális határátlépést akadályoztak meg a boszniai határőrök az idei esztendőben - közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség vezetője a Dnevni Avaz című szarajevói napilap keddi beszámolója szerint.

Zoran Galic kiemelte, hogy a határőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az illegális határátlépési kísérleteket megakadályozza, de óriási munkaerőhiánnyal küzd. Mint mondta: legalább még 400 határőrre lenne szükség a normális munkamenethez, a megerősített határvédelemhez azonban további ezer emberre, ugyanis csak így lehetne hatékonyan védeni a Szerbiával és Montenegróval közös, mintegy 600 kilométeres határszakaszt.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkezők azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

Az idei esztendőben már majdnem harmincezer migráns érkezett a balkáni országba, sokuk ott is rekedt, ugyanis a horvát hatóságok megerősítették a határvédelmet, és nagyon nehéz átjutni az európai uniós országba. Becslések szerint jelenleg mintegy nyolcezer migráns van az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.