Hírszerzés

Trump és Putyin telefonbeszélgetéseire is kíváncsiak az amerikai törvényhozók

Amiatt aggódnak, hogy Trump veszélybe sodorhatta a nemzetbiztonságot.

2019.09.29 19:04MTI

Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és más politikusokkal folytatott telefonbeszélgetéseire is kíváncsiak az amerikai törvényhozók - jelentette ki Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője vasárnap egy televíziós műsorban.

A demokrata párti politikus az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos heti politikai vitaműsorában azt hangoztatta, hogy az általa vezetett bizottság azért akar hozzáférni a telefonbeszélgetések leiratához, mert aggódik amiatt, hogy ezekben Trump veszélybe sodorhatta a nemzetbiztonságot.

"Szerintem itt most rendkívül szükséges megvédeni az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és megvizsgálni, hogy a világ más vezető politikusaival, különösen a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiben szintén aláásta-e nemzetbiztonságunkat azzal, hogy a kampánya számára személyes előnyöket akart" - fogalmazott Schiff. A demokrata párti politikus ezzel a héten kirobbant kiszivárogtatási botrányra utalt, amelyben egy névtelen személy - feltételezések szerint hírszerző - bejelentést tett arról, hogy tudomása szerint az elnök telefonon azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy segítsen feltárni Joe Biden volt alelnök és fia jövedelmező üzleteit Ukrajnában. Biden jelenleg a demokraták legnagyobb támogatást élvező elnökjelölt-aspiránsa.

Az ukrán elnök cáfolta, hogy Donald Trump ezt kérte volna tőle, és miután a Fehér Ház nyilvánosságra hozta a telefonbeszélgetés leiratát, az is kiderült, hogy a kiszivárogtató információi sok vonatkozásban pontatlanok voltak. A botrány következtében a héten lemondott Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja.

Adam Schiff - akit Donald Trump lemondásra szólított fel a Twitteren - vasárnap az ABC televíziónak is interjút adott, ebben leszögezte: a képviselőház hírszerzési bizottsága megállapodott a kiszivárogtatóval, hogy megjelenik a bizottság előtti meghallgatáson.

A The New York Times című napilap és a CNN hírtelevízió még péntek éjjel azt jelentette: a Fehér Ház nagyon megszigorította a hozzáférést Donald Trump telefonbeszélgetéseihez, amelyeket Vlagyimir Putyinnal, valamint a szaúd-arábiai királyi ház vezetőivel, köztük Mohamed bin Szalmán trónörökössel folytatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.