Lengyelország

A lengyel kormány vízmegtartási programot fogadott el az aszály miatt

2021-2027-ben duplájára növelnék az ország víztartalékait.

2019.09.10 18:48MTI

A lengyel kormány egy vízmegtartási program fő pontjait fogadta el kedden, mely értelmében mintegy ezer milliárd forintnak megfelelő beruházásokkal 2021-2027-ben duplájára növelnék az ország víztartalékait.

A végleges programot 2020 végén, 2021 elején hagynák jóvá. A miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert az utóbbi években nő Lengyelország vízhiánya.

A keddi kormányülésen elfogadott terv szerint a következő években 94 beruházást valósítanak meg összesen 10-14 milliárd zloty (mintegy 764 milliárd-1 ezer milliárd forint) értékben.

Mindenekelőtt víztározókról van szó, de elősegítenék a természetes és a mezőgazdasági talajvízmegtartást is. Egyúttal javítani akarnak a belvízi hajózás stabilitásán és minőségén.

A programot az uniós költségvetési keretből, hitelekből, állami és önkormányzati költségvetésből is fedeznék.

A lengyel mezőgazdasági tárca augusztus közepén közzétett adatai szerint idén 1,87 milliárd zlotyra (143 milliárd forint) becsüli az aszály okozta károkat a mezőgazdasági terményekben mintegy 1,8 millió hektárnyi területen. A lengyel kormány ezért kártérítési programot is meghirdetett a gazdák számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.